Annons

Så gör du Ingrids bästa **semlor**

Foto: JONAS MELCHERSON
Under strecket
Publicerad

Ingrids bästa semlor

14 medelstora semlor

Ingredienser:

2 dl mjölk

50 g jäst

1/2 burk kesella, 125 g

1 ägg

1 dl socker

75 g rumsvarmt smör

1/2 tsk salt

1 tsk nymald kardemumma

1 knapp tsk bakpulver

Ca 9 dl vetemjöl

Ägg till pensling

Fyllning

100 g mandel

Inkråm från bullarna

1 dl socker

Ca 3/4 dl grädde eller mjölk

2 dl vispgrädde

Florsocker

1. Ljumma mjölken till fingervärme, ca 37 grader.

2. Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt lite av degspadet och rör ut jästen. Häll i resterande degspad, kesella, ägg, socker, smör, salt, kardemumma och bakpulver. Rör i mjölet men spara lite till utbakningen.

Arbeta degen smidig men låt den gärna vara en liten aning kladdig.

3. Låt degen jäsa i degbunken övertäckt med handduk till ungefär den dubbla storleken i 30–40 minuter.

4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela den i två delar och rulla ut varje del till en längd. Dela varje längd i 7 bitar. Rulla till runda bullar och lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt. Platta till bullarna lite med handen.

5. Låt bullarna jäsa på plåten under handduk i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

6. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda på mittfalsen i ugnen i 6–8

minuter. Låt dem kallna på galler under handduk.

7. Mal mandeln. Skär av ett lock på bullarna och gröp ur en del av inkråmet med hjälp av en gaffel. Smula sönder det och blanda med mandel och socker.

Rör i lite grädde eller mjölk, så att massan får en bra konsistens.

8. Fyll bullarna med mandelblandningen. Vispa grädden och klicka eller spritsa på den. Lägg på locket och sikta över lite florsocker.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons