X
Annons
X

Så gör du egen buljong

Bästa kycklingbuljongen.

Ingen färdig buljong kan mäta sig med den hemgjorda när det gäller smak. Och dessutom vet man exakt vad den innehåller. Ekologiskt och kravmärkt är vad som gäller när jag gör min egen kycklingbuljong. Jag köper en ganska stor kyckling, steker bröstbitar och klubbor för sig och kokar sedan buljong på skrovet.

Lägg kycklingskrovet i en kastrull och häll på kallt vatten så att det täcker. Koka upp och ta bort skummet. Skär 1 morot, 1 gul lök, 1 liten purjolök och 1 selleristjälk i bitar och lägg i kastrullen. Tillsätt 4–5 persiljekvistar, 6 vitpepparkorn, 1 lagerblad och 1 1/2 tsk salt. Låt småkoka under lock ca 1 1/2 timme. Sila av buljongen. Koka ihop ytterligare en stund för mer intensiv smak. Låt kallna och lyft sedan bort fettet som lagt sig ovanpå. Frys in i istärningspåse och ta fram vid behov.

På ungefär samma sätt kan man göra köttbuljong. Då brukar jag först bryna ben, köttputs och grönsaker innan jag lägger över i grytan och häller på vatten.

Annons
X

Läs även

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X