Annons
X
Annons
X

Så gjorde SvD experimentet med den stulna cykeln

Med hjälp av en
gömd gps-sändare har tusentals följt SvD:s stulna cykel genom Stockholm. Nu kan du själv vara med och dela med dig av din stöldberättelse i SvD:s nya serie om miljonbrotten.

Cykeln, parkerad på Riddarholmen av tjuven. Senare förflyttades den till Södermalm.
Cykeln, parkerad på Riddarholmen av tjuven. Senare förflyttades den till Södermalm.

Varför ställde SvD ut en cykel?

Vi drar igång en artikelserie om miljonbrotten, alltså den stora majoriteten av alla brott som drabbar hundratusentals varje år. Det handlar ofta om stölder, inbrott och liknande. Ett vanligt brott är cykelstölder. Runt 100 stycken stjäls varje dag bara i Stockholm. För att skildra det här på ett nytt sätt ville vi ha svar på hur snabbt en cykel kan bli snodd i Stockholm - och vart den tar vägen. En enda cykel ställdes ut med ett slanglås och en gömd gps-sändare. Med hjälp av ett dataprogram kan vi följa cykelns färd i realtid.

Vad hände?

Annons
X

I lördags kväll, efter tre dagar, kom ett sms från gps-sändaren. Det visade sig att någon klippt upp låset och att cykeln stulits från sin plats utanför Centralstationen. Vi kunde följa cykelns färd genom Gamla stan och till det rätt ödsliga Riddarholmen. Där fotade vi cykeln och upptäckte att någon satt på ett kraftigt mc-lås, innan cykeln dagen efter for vidare till Södermalm och ett bostadsområde nära Zinkensdamm.

Vad händer nu?

Vi har varit på plats och bytt batterier i gps-sändaren. Nu får vi se om den fortsätter att röra på sig. Tanken är inte att sätta dit en enskild person, utan att göra ett journalistiskt arbete och visa på ett mycket vanligt brott. Gensvaret på cykelstölden har varit enormt. Nu hoppas vi att läsarna själva vill vara med och fortsätta kartlägga miljonbrotten i Stockholm tillsammans med SvD.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  .

  Var det du som stal SvD:s cykel? Har du någon gång stulit en cykel? Eller har du fått din cykel stulen? Hjälp SvD genom att fylla i
  den här enkäten, du kan vara helt anonym.

  .

  Så förflyttades SvD:s stulna cykel

  Annons
  Annons
  X

  Cykeln, parkerad på Riddarholmen av tjuven. Senare förflyttades den till Södermalm.

  Bild 1 av 2

  Cykeltjuven bytte ut det ursprungliga låset mot ett tyngre och mer stöldsäkert lås.

  Foto: HANNES DELLING Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X