X
Annons
X
Reportage

Så gick mjölken från kassako till kollaps

Mjölkkon har blivit olönsam. När billigare utländsk mjölk konkurrerar ut den svenska ökar böndernas skulder, gårdar läggs ner och hagar växer igen. Nu söker mjölkbönderna vägar ur krisen.

Mjölkkossor i Norderåsen norr om Östersund. Foto: Emma Åhman

– 3, 2, 1, 0...

Först händer ingenting när ladugårdsdörren öppnas.
Sedan kliver den första kon ut i gräset, och följs snart av hela flocken. Korna hoppar och skuttar, ivrigt påhejade av 4 000 barn, mormödrar, farfäder och föräldrar som står redo med smartphones och picknickkorgar. Dessutom bevakas kosläppet av Norrtelje Tidning, som fäst en webbkamera i pannan på kon Linda.

Mjölkkossor i Norderåsen norr om Östersund.

Foto: Emma Åhman Bild 1 av 7

Sidoinkomster som kosläpp har blivit allt viktigare för mjölkbönderna. Här på Väddö gård.

Foto: Emma Åhman Bild 2 av 7

Att mjölka 74 kor tar tid. “Man far runt som en skottspoling från halv fem till halv åtta på kvällen”, säger Anna Magnusson som har gård i Norderåsen norr om Östersund.

Foto: Emma Åhman Bild 3 av 7

När Anna och Sören Magnusson köpte gården fanns plats för 24 kor. I dag har de 90 djur.

Foto: Emma Åhman Bild 4 av 7

För att ha råd med anställda som avlastar det tunga gårdsarbetet ser Anna och Sören Magnusson till att ha sidoinkomster som snöröjning och konsultuppdrag.

Foto: Emma Åhman Bild 5 av 7

Anna Magnusson sålde nyligen två hus för att klara ekonomin. Husen hade hon och Sören tänkt bo i som pensionärer.

Foto: Emma Åhman Bild 6 av 7

Skärgårdslandskapet runt Väddö gård skulle växa igen om inte familjens kor betade i hagarna. ”Bonden är landskapet. Om jag hade tid skulle jag åka till riksdagen och tala om det”, säger bonden Hasse Edlund.

Foto: Emma Åhman Bild 7 av 7
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X