Annons

Så gick landet från rikt till fattigt på 30 år

Italiens vice premiärminister Matteo Salvini har haft en tuff start på sin tid vid makten – särskilt vid beskedet att Italien återigen går in ekonomisk recession.
Italiens vice premiärminister Matteo Salvini har haft en tuff start på sin tid vid makten – särskilt vid beskedet att Italien återigen går in ekonomisk recession. Foto: Riccardo Antimiani/TT/NTB Scanpix

De hade högre levnadsstandard än Sverige – i dag ligger ekonomin i ruiner och en hel generation välutbildade flyr utomlands. Så här gick det till när Italien gick från 1990-talets storsuccé till dagens europeiska huvudvärk.

Under strecket
Publicerad

Till skillnad från den ikoniska Colosseum-teatern i Rom tycks den italienska ekonomin ha ett kort bästföredatum.

Foto: Gregorio Borgia/TT/NTB Scanpix Bild 1 av 5

En absolut majoritet av Italiens företag utgörs av små familjeägda verksamheter, vilket bromsar landets ekonomi.

Foto: Pier Paolo Cito/TT/NTB Scanpix Bild 2 av 5

Polis utanför Roms stadshus i samband med en korruptionsutredning mot Raffaele Marra, rådgivare till stadens borgmästare Virginia Raggi.

Foto: Alessandro Di Meo/TT/NTB Scanpix Bild 3 av 5

I ett gallerförsett förhörsrum syns några av de 474 maffiamedlemmar som åtalades år 1986 som en del av ”mani pulite.”

Foto: AP/TT/NTB Scanpix Bild 4 av 5

Silvio Berlusconi var premiärminister när Italien övergick till euron – ett drag som landets nuvarande regering tycks ångra.

Foto: Andrew Medichini/TT Bild 5 av 5

I början av året kom nyheten om att Italien, EU:s fjärde största ekonomi, gått in i recession, det vill säga att landets BNP varit negativ två kvartal i rad.

Det var dystra nyheter för Italiens regering, som menat att den var på god väg med att gå till botten med landets ekonomiska problem. Italiens vice premiärminister Luigi Di Maio, från populistiska Femstjärnerörelsen, har sagt att Italien var på väg att återupprepa det ekonomiska mirakel som landet upplevde under sina glansdagar på 1960-talet.

Annons
Annons
Annons