Annons
X
Annons
X
Kultur
Kommentar

Adam Svanell: Så går hela Sverige åt helvete

Lärdomar från vecka 1

Fler människor än någonsin utvandrar från Sverige, rapporterades i veckan. För den som följt med i nyhetsflödet är det uppenbart varför. Hela landet är ju på väg åt skogen.

[object Object]
Rättsstatens sista utpost: den mixade bubbelpoolen. Foto: Jurek Holzer

Laglös anarki

”Rättssamhället har gett upp”, konstaterade Timbros redaktör Lars Anders Johansson häromdagen. Detta efter beskedet att kvinnor ska få en egen bubbelpool på Eriksdalsbadet i Stockholm. För säg, vad har alla fina ord om mänskliga rättigheter för värde när vi väl börjat tummat på den demokratiska statens själva grundprincip – var mans rätt att närvara när kvinnor han inte känner kopplar av utan kläder i varmt, bubblande vatten?

Lärdomar från veckan

Rättsstatens sista utpost: den mixade bubbelpoolen.

Foto: Jurek Holzer Bild 1 av 5

Trots kampanjer som försökt locka flyktingar till Sverige har man inte kommit i närheten av de volymer som behövs.

Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 2 av 5

Moskéer – snart vanligare än plastpåsar?

Foto: Leo SellÈn / TT Bild 3 av 5

En förtryckt minoritet.

Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 4 av 5

1987: Regeringen utser en dvärgpudel till justitiekansler och föreslår att hela Göteborg byggs om till en cykelvelodrom.

Foto: TT Bild 5 av 5

Trots kampanjer som försökt locka flyktingar till Sverige har man inte kommit i närheten av de volymer som behövs.

Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 1 av 1

Del 1 av 4

Trots kampanjer som försökt locka flyktingar till Sverige har man inte kommit i närheten av de volymer som behövs. Foto: Janerik Henriksson/TT

Ohållbar invandring

163 000 människor sökte asyl i Sverige förra året. Det är självklart ett hot mot rikets finanser. Visst kan man påpeka att vi är ett av världens rikaste länder och har en god ekonomisk tillväxt, men då blundar man för sanningen: att vår befolkning blir allt äldre och belastningen på vården och pensionssystemet ökar. Nej, tala klarspråk. 163 000 är långt ifrån tillräckligt många.

Annons
X
Annons
X

Moskéer – snart vanligare än plastpåsar?

Foto: Leo SellÈn / TT Bild 1 av 1

Del 2 av 4

Moskéer – snart vanligare än plastpåsar? Foto: Leo SellÈn / TT

Muslimer i majoritet

De så kallade alternativa medierna, sajter drivna av entusiaster som älskar pluralism så mycket att de vill skapa mångfald även på medieområdet, har på sistone avslöjat flera exempel på tilltagande islamisering. Det går inte längre att förtiga att Sverige är på väg att förvandlas till ett enda stort Eid al-fitr-firande. Över en procent av befolkningen är praktiserande muslimer, att jämföra med de knappa två tredjedelar som är med i Svenska kyrkan. Nya moskéer och bönelokaler öppnas ständigt – totalt finns minst 100 – medan kristna kyrkor och församlingar läggs ned i sådan takt att de snart inte är fler än 6 000.

Annons
X
Annons
X

En förtryckt minoritet.

Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 1 av 1

Del 3 av 4

En förtryckt minoritet. Foto: Claudio Bresciani/TT

Intoleransen växer

Som debatterats i veckan har Sverige dessutom problem med intolerans – mot sverigedemokrater. Intolerans är som bekant en sammansättning av latinets into, som betyder ”att bli motsagd”, och grekiskans leranse; ”när man under en släktmiddag påtalar att allt dåligt i samhället är invandrarnas fel”. Man undrar ju varför vi svenskar aldrig kan göra upp med vårt lands skamliga förflutna och en gång för alla erkänna det hat som sverigedemokrater historiskt fått utstå från muslimer, bögar, flator och judar.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X

  1987: Regeringen utser en dvärgpudel till justitiekansler och föreslår att hela Göteborg byggs om till en cykelvelodrom.

  Foto: TT Bild 1 av 1

  Del 4 av 4

  1987: Regeringen utser en dvärgpudel till justitiekansler och föreslår att hela Göteborg byggs om till en cykelvelodrom. Foto: TT

  Veckans...

  ...chock:

  Häromdagen rapporterades att senast en regering hade så låga förtroendesiffror som dagens var för 28 år sedan. Nyheten fick med rätta starka reaktioner. Vad sjutton, frågade sig människor, var det för stollar som styrde landet 1987?

  ...citat:

  "Det är profithungern som ligger bakom såna prioriteringar." Aftonbladets Åsa Linderborg sparar sådär lagom på krutet när hon kritiserar Schibsted – alltså sin egen tidnings ägare – för beslutet att spara bort tjänsten som kulturredaktör på norska Bergens Tidende.

  ...självhjälp:

  Klimatförändringarna håller som bekant på att för gott sudda ut alla skillnader mellan midsommar och julafton. När termometern nu visar minus är det därför bara att bylsa på sig, låta den årstidsbundna depressionen kicka in och försöka uppskatta att livet en sista gång är precis som slutet av ”Raskens”.

  Lärdomar från veckan | SvD svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X