Annons

De hemlösa katterna i HomsSå går det till när en regim mördar sin egen befolkning

”De hemlösa katterna i Homs” är en roman men den bygger på verkliga händelser. Eva Nour är en pseudonym för att skydda huvudpersonen Samis familj.
”De hemlösa katterna i Homs” är en roman men den bygger på verkliga händelser. Eva Nour är en pseudonym för att skydda huvudpersonen Samis familj. Foto: Tomas Oneborg

Han är undernärd, staden beskjuts, och gamla vänner hittas lemlästade på gatan. Ändå stannar Sami kvar i Homs för att filma förödelsen – och sprida bilderna på sociala medier. Nu har hans svenska flickvän skrivit hans historia, under pseudonym.

Under strecket
Publicerad

Litteraturen om krigen i, och flyktingströmmarna från, Syrien, Irak och andra länder i regionen har blivit rikhaltig: För att bara nämna ett exempel, den magnifika novellsamlingen ”Irakisk Kristus” av Hassan Blasim, en febrig, både realistisk och surrealistisk, skildring av krigets helvete. Idag utkommer ännu ett viktigt bidrag till denna litteratur, Eva Nours roman ”De hemlösa katterna i Homs”. Boken bygger på verkliga händelser, och författarnamnet är en pseudonym för att skydda huvudpersonen Samis familj.

Sami är uppvuxen i den gamla staden Homs i västra Syrien. Barndomen är trygg och kärleksfull. Så växer missnöjet mot diktatorn Bashar al-Assad, och den arabiska våren når också Samis stad och liv. Men protesterna slås ned brutalt, civilbefolkningen utsätts för en massaker, och människor tvingas på flykt, däribland 80 000 kristna. Mitt i detta helvete blir alltså Sami vuxen. Han tvingas göra en lång och plågsam militärtjänst, även om han i egenskap av kartritare har det bättre än många av sina kamrater. Men när han en dag inser att kartan han håller på att rita kommer att användas i syfte att utplåna oppositionella grupper brister det.

Annons
Annons
Annons