X
Annons
X

Så går det till bakom kulisserna

Teaterchefer som får sparken iklädda endast kaninkottedräkt. Skådespelare som ger regissörer en dansk skalle. Regissörer som får kicken just före premiär. Kalkylerande kulturpolitiker som vet vad folk vill ha. Figurer draperade i sammetstunga slöjor av självupptagenhet.
När Richard Looft regisserar Stora teatern handlar det givetvis om fiktion, men med intriger vävda av stoff från verkligheten. En metateaterkänsla som inte blir mindre av att rollistan innehåller rutinerade namn som Per Oscarsson, Harriet Andersson och Agneta Ekmanner. Richard Looft, som har varit regiassistent åt Ingmar Bergman, fick idén efter att Bergman under repetitionerna av Hamlet berättat för Looft att att han aldrig kan släppa Dramaten. Han kommer att återvända till teatern som spöke.

Stora teatern inleds också med att husets mästerregissör Generalen (Thomas Hellberg) just har dött, nu far han runt som en vålnad hos scenarbetaren Berra (Oscarsson) på teatervinden. Under dem är manegen krattad för maktkamper och sammansvärjningar.
Seriens regissör ser teatern som ett samhälle i miniatyr.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X