74-årige Joseph DeAngelo greps efter revolutionerande släktforskningsteknik.
74-årige Joseph DeAngelo greps efter revolutionerande släktforskningsteknik. Foto: Paul Kitagaki Jr./TT, Illustration: Alexander Rauscher

Så gäckade ”Golden State Killer” polisen i 40 år

Är han USA:s mest fruktade seriemördare? Fallet som gäckat polisen i över 40 år går mot sitt slut. Här är historien om ”The Golden State Killer” – och den revolutionerande tekniken som även ledde till gripandet i dubbelmordet i Linköping.

Publicerad

74-årige Joseph DeAngelo har redan inför domen kallats för en av USA:s värsta seriemördare i amerikansk press. ”Verklighetens Hannibal Lecter”, som distriktsåklagaren Anne Marie Schubert i Sacramento beskriver honom i en jämförelse med mördaren i skräckfilmen När lammen tystnar. Flertalet av dåden begicks i området kring Sacramento i norra Kalifornien.

Vad handlar fallet om? Under årtionden gäckade en man polisen och satte skräck i miljontals människor som befarade att han skulle dyka upp med en vass kniv i deras hem mitt i natten. Precis som han gjorde på otaliga håll i den amerikanska delstaten, där han våldtog och mördade nästan varje månad utan att polisen lyckades gripa honom.