Annons

Så fyndar du säkert via nätet på Black Friday

Många väntas jaga erbjudanden på nätet under årets black friday, för att undvika butiksträngsel i coronatider. Då ser kriminella sin chans.

Säkerhetsexperten Jacqueline Jayne tipsar om hur man näthandlar säkert.

Under strecket
Gustav Sjöholm / TT
Publicerad

Näthandlandet har redan fått ett uppsving till följd av coronapandemin. Nu stundar black friday och julhandel, då kriminella kan se sin chans att lura kunder. Arkivbild.

Foto: Karin Wesslén/TT

Cyberkriminella ser sin chans när många ger sig ut för att näthandla. Arkivbild.

Foto: Gustav Sjöholm/TT

Det kan vara svårt att se skillnad på den äkta och falska köpsajten. Ett tips är att aldrig följa länkar via mejl, utan i stället själv skriva in hemsideadressen eller leta rätt på den via sökmotor. Arkivbild.

Foto: Amir Nabizadeh/TT

Jakten på en bra affär kan sluta i misär, om man inte är försiktig. Inför black friday-rean, cybermåndagen och den stundande julhandeln har kriminella lagt upp planer på hur de ska sko sig på konsumenter. Polisen har redan varnat för internetbedragare, bland annat ett aktuellt nätfiske som ser ut att komma från Postnord.

– Det kommer att vara mer nätshopping än någonsin tidigare i år. Jag tror att cyberkriminella kommer att ta den chansen, säger Jacqueline Jayne vid internationella säkerhetsföretaget Know be 4.

Annons
Annons
Annons