Annons
X
Annons
X

Så fyndar du igen igen NY-resan

Dollarn fortsätter att skvalpa omkring på en relativt låg nivå. Och för den res- och shoppingsugne finns stora pengar att spara – till och med så pass att det går att tjäna in hela flygbiljetten bara på några få fynd.

[object Object]
Läsplatta. Modell: Ipad 2, 32 gb, 5 megapixel kamera. Pris i Sverige: 5 190 kronor. I New York: 4 367 kronor på Apple Store.

Att svenskarna har gjort New York till sitt nya vallfärdsmål är ingen hemlighet. Bara genom att vandra omkring i staden innebär att du snart hör allt från klingande dalmål till östgötska, dessutom inte sällan från turister som släpar omkring på enorma shoppingpåsar.

Bilden av New York som ett väldigt hett resmål bekräftas nu också av Ticket. I en undersökning från resebyrån pekas det på att antalet storstadsresor med avresa i maj har ökat med 27 procent jämfört med ett år tidigare. Etta på listan är just New York, som därmed petar ner Barcelona från toppositionen.

Och det är just det här med shopping som framför allt tycks locka. Samtidigt som New York har en dragningskraft som få andra städer ligger faktiskt dollarn kvar på en ganska låg nivå. Visserligen är den klart över de 5,99 kronor som 1 dollar kostade för lite mer än ett år sedan men ett pris på omkring 6,75 kronor får ändå ses som en förträfflig grund för att göra fynd.

Annons
X

Och det kan vara läge att skynda sig. I takt med att den amerikanska återhämtningen tar fart förväntar sig många amerikanska experter att valutan kommer att klättra uppåt med cirka 20 procent. En som resonerar i de banorna är Sara Yates, valutastrateg på Barclays, som menar att den minskade arbetslösheten kommer att stärka landet, samtidigt som problemet med den europeiska skuldkrisen fortskrider, vilket gynnar dollarn.

Men en flygbiljett till New York är allt annat än en billig historia. Notan för att ta sig över Atlanten i sommar ligger på omkring 6000 kronor och uppåt tur och retur. Det är förstås mycket pengar. Men tusenlapparna går att tjäna igen genom att fynda.

Den ärlige rapporterar förstås sina inköp till tullen och betalar sedan svensk moms på det, vanligtvis 25 procent. Men generellt sett är det mesta ändå billigare i USA än i Sverige.

Störst fynd finns nog att göra när det kommer till märkeskläder eller teknikprylar. För det sistnämnda är en av de mest populära butikerna att besöka B&H Photo, beläget nära Madison Square Garden. Men det kan vara värt att kontrollera öppettiderna innan ett besök – butiken håller stängt under lördagar och judiska högtider.

När det kommer till kläder är möjligheterna mer obegränsade. Ett tips för den som letar efter fynd kan faktiskt vara att betala 90 dollar. För den summan får man följa med på touren The Eleganted Tightwad, eller Den eleganta snåljåpen som översättningen lyder. Under fyra timmar får man då följa med in i vanligtvis slutna visningsrum hos flera modedesigners i New York för att handla varor med saftigt sänkta priser. En skinnjacka för 10 000 kronor kan helt plötsligt kosta mindre än hälften.

Man kan visserligen komma undan ännu billigare genom att shoppa på nätet. Men det kan skapa en onödig osäkerhet om varorna verkligen ska hinna komma fram före hemfärd. Och att skynda på leveranserna med exempelvis FedEx kan i värsta fall kosta flera hundralappar.

Annons
Annons
X

Läsplatta. Modell: Ipad 2, 32 gb, 5 megapixel kamera. Pris i Sverige: 5 190 kronor. I New York: 4 367 kronor på Apple Store.

Bild 1 av 9

Systemkamera. Modell: Nikon D3200 plus objektiv 18-55 mm. Pris i Sverige: 6 289 kronor. I New York: 5 096 kronor på B&H Photo.

Bild 2 av 9

Hudkräm. Modell: Kiehls Creme D´Elegance Repairateur, 113 gram. Pris i Sverige: 716 kronor. New York: 364 kronor på Kiehls.

Bild 3 av 9

Jeans. Modell: Levis 501. Pris i Sverige: 904 kronor. Pris i New York: 393 kronor på Macys, (be om ett Internationals Visitors Card vilket ger dig som turist tio procents rabatt).

Bild 4 av 9

Löparklocka. Modell: Nike + Watch. Pris i Sverige: 1 895 kronor. I New York: 1 232 på Paragon Sports.

Bild 5 av 9

Hörlurar. Modell: Bose AE2. Pris i Sverige: 1 495 kronor. I New York: 1 093 kronor på JR.

Bild 6 av 9

Handväska. Modell: Alexander Wang, Black Eugene Satchel. Pris i Sverige: 7 499 kronor. I New York: 5 796 kronor på Alexander Wang.

Bild 7 av 9

Bärsele. Modell: Babybjörn Classic. Pris i Sverige: 848 kronor. I New York: 583 kronor på Babies ´ r Us. På bilden är det dock en Babybjörn Bärsele Miracle som kostar 1299 kronor i Sverige.

Bild 8 av 9

Skor. Modell: Converse, klassisk. Pris i Sverige: 596 kronor. Pris i New York: 364 kronor på David Z.

Bild 9 av 9
Annons
X
Annons
X