Så funkar bokrean i olika kanaler

Nätet, specialbokhandeln eller någon av kedjorna? Bokrean pågår lite överallt när det väl är dags. SvD guidar till reastrategier i olika kanaler.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

De fristående butikerna får man inte missa om man söker ett riktigt stort och annorlunda reautbud. Fristående butiker kan sällan få ensamrätt om kända titlar, så i stället profilerar de sig på annat vis. Trenden är att ha total lagerrea. Allting i butiken sänks med 40 procent hos till exempel Söderbokhandeln på Götgatan i Stockholm. Även NK sänker stort på mycket. Principen är att sälja ut det mesta i stället för att skicka returer till förlagen. En del varierar konceptet år för år – som Hedengrens som 2012 kör en rea på engelskspråkig litteratur parallellt med det svenska förlagsutbudet.

I nätbokhandeln är det vardag att handla billigt. Därför blir bokrean på nätet mindre dramatisk än i de fysiska butikerna. Ett extra plus är att utbudet är väldigt stort – hos aktörer som Adlibris och Bokus långt över 3 000 prissänkta titlar, det vill säga de flesta titlar som svenska förlag erbjuder till årets rea.

Annons
Annons
Annons