Annons

Bokfört”Så full av osäkerheter att den gör mig paranoid”

Lars Jakobson, född 1959, är bosatt i Stockholm. Han debuterade 1985 med ”Vinterkvarteret”.
Lars Jakobson, född 1959, är bosatt i Stockholm. Han debuterade 1985 med ”Vinterkvarteret”. Foto: Dan Hansson

Han dödförklarade sig själv redan 2010. Ändå fortsätter Lars Jakobson komma ut med nya verk. Senaste ”Bokfört” är dels en essä om döden i SF-litteraturen , dels en samling noveller om människotyper som ”Nejmänniskan”, ”Objektmänniskan” och ”Knivmänniskan”.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 1

Vi är några stycken, vi som lever med Lars Jakobson i bakhuvudet. Vi finner varandra på Twitter och då och då på någon födelsedagsfest, där vi viskande rankar hans böcker och försöker förstå vad han egentligen menade i den och den passagen. På senaste tiden har jag börjat tänka att Jakobson är en kultförfattare. Som Stefan Lindberg anmärker i en radioessä är Lars Jakobson till och med föremål för ett eget litet sällskap – något som annars endast brukar förunnas döda författare.

Ja, det är ju det här med döden. Sedan 2010 har Lars Jakobson varit officiellt hädangången, åtminstone i sina egna böcker. Det är ”Joan Bravais” som ger ut och kommenterar hans verk. Fast det är en dimridå. Det är många dimridåer kring Jakobson – eller kanske vi ska säga ”fiktioner”. Precis som titeln på ett berömt verk av en av de författare vars ande vilar över Jakobson författarskap, Jorge Luis Borges. Genom sin fiktiva redaktör kan Jakobson på ett mycket Borgeslikt vis kommentera den egna texten, eller, som ofta sker, säga en sak i textkroppen som fotnoten sedan motsäger eller ifrågasätter. På så vis innehåller texten hela tiden sin egen motsats; det finns ingenting som uttalas som inte genast kan tas tillbaka.

Annons
Annons
Annons