Annons

Per Gudmundson:Så fortsätter de borgerliga efter Centerns svek

Missnöjet är starkt efter Centerns beslut att rösta med den rödgröna regeringen om amnesti till 9000 ensamkommande.
Missnöjet är starkt efter Centerns beslut att rösta med den rödgröna regeringen om amnesti till 9000 ensamkommande. Foto: Henrik Montgomery / TT
Publicerad

Har Alliansen spruckit? Missnöjet är påtagligt bland de borgerliga partiledarna efter att Centerpartiet gått över mittlinjen och i stället tänker rösta med den rödgröna regeringen. Statsminister Stefan Löfven prisas samtidigt av socialdemokratiska anhängare för sin förslagenhet – med ett enda välriktat slag splittrar han borgerligheten.

Riktigt så enkelt är det dock inte att söndra och härska. Det borde inte minst borgerligheten veta. Den 3 mars 2011 slöt Alliansregeringen en migrationspolitisk överenskommelse med Miljöpartiet. Den skulle underlätta arbetskraftsinvandring, men innebar också att individer som fått avslag på asylansökan och olovligen stannade i landet skulle få tillgång till välfärdssystemen. Dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt hade inte enbart altruistiska skäl. Syftet var också att splittra det rödgröna blocket. Socialdemokraterna var inte ens inbjudna.

Annons
Annons
Annons