SvD Perfect Guide

Så förstörde vi mindfulness

Är du en av dem som har haft en ”carpe diem”-tavla hängandes över sängen? Eller som gått en kurs i så kallad “mindfulness”? Mindfulness-rörelsen som slagit igenom i hela världen får nu kritik – av den mest oväntade förespråkaren.

Text: Olivia Hagéus - 28 augusti 2017
Annons

Matthieu Ricard har haft rykte om sig att vara världens lyckligaste man och är sedan länge en förespråkare av mindfulness – vilket beskrivs som konsten att hitta lugn inom sig själv. Men nu kritiserar han läran.

– Det finns en risk att man tar mindfulness för bokstavligt, säger han till tidningen Time.

– Många tror att man bara ska ‘hitta lugnet’, men det handlar om något mycket större än så.

Numera används mindfulness – som förr var en stor del av buddhismen – i alltifrån militärträning till att coacha företagsledare, med syftet att lära sig fokus och koncentration i pressade situationer.

Ricard’s kritik riktar sig mot den sekulära mindfulness-rörelsen som plockar delar från läran och utelämnar moralen. I den ursprungliga teorin om mindfulness ville buddhister finna en sinnesstämning som inte bara fokuserade på ens egna välmående utan också lärde ut empati, omtanke och kärlek.

Men den nya trenden fokusera framförallt på att se efter sina egna behov, vilket kan få dig att må bättre – men det gör dig inte nödvändigtvis till en bättre person.

Kritikerna hoppas att den nya mindfulness-rörelsen ska inse att läran inte enbart handlar om att tillgodose ens egna behov utan också om att hjälpa människan att utvecklas som person, något som inte kommer utan moraliskt ansvar.

Annons