Annons

Balladen om sångfåglar och ormarSå formas en medlöpare och maktspelare

Den åldrade presidenten Coriolanus Snow spelas av Donald Sutherland i filmerna.
Den åldrade presidenten Coriolanus Snow spelas av Donald Sutherland i filmerna. Foto: REX/Bonnier Carlsen

I Hungerspelens ”prequel” möter vi den hårdföre härskaren Coriolanus Snow som ambitiös, utfattig och idealistisk 18-åring. Suzanne Collins förvandlar sin populära serie om brutalisering och motstånd till en berättelse om hur en medlöpare och maktspelare formas.

Under strecket
Publicerad

Den fjärde romanen i den amerikanska författaren Suzanne Collins postapokalyptiska Hungerspelen-serie, ”Balladen om sångfåglar och ormar”, har varit hett efterlängtad av många läsare. Romanerna – och filmatiseringarna av dem – har nått långt utanför sin tänkta målgrupp, de unga vuxna, och blivit stora, internationella framgångar.

I Panem - ett framtida Nordamerika efter inbördeskrig och naturkatastrofer – är maktens centrum huvudstaden Kapitolium, där president Coriolanus Snow styr med järnhand. Huvudstadens elit exploaterar hänsynslöst de tolv distriktens råvarutillgångar och människor. För att hålla de rebelliska distrikten i schack efter inbördeskriget, tvingar Kapitolium dem att varje år skicka två tonåringar - en pojke och en flicka – som tribut till Hungerspelen, ett tv-sänt gladiatorspel. Ungdomarna tränas i självförsvar och sänds sedan in på en skogsklädd arena för att överlista och döda varandra tills en enda person, vinnaren, återstår. I trilogin får läsaren följa den unga Katniss Everdeen, som medvetet bryter mot spelets regler, fast besluten att bibehålla sin humanitet och mänskliga värdighet. Katniss resning gör henne till publikfavorit – och en symbol för motståndet mot makten i Panem.

Annons
Annons
Annons