X
Annons
X

Världsledare: "Omänskliga mord"

De blodiga terrordåden i Paris skakar Frankrike och omvärlden. Attackerna fördöms och politiska ledare uttrycker bestörtning – andra försöker utnyttja dåden för egna syften.

SvD, TT
Uppdaterad
Publicerad

Rysslands president Vladimir Putin.

Foto: Ria Novosti/Reuters Bild 1 av 1

Del 1 av 9

”Terrorattack av icke tidigare skådat slag”

Rysslands president Vladimir Putin.
Rysslands president Vladimir Putin. Foto: Ria Novosti/Reuters

Den ryske presidenten Vladimir Putin erbjuder ryskt stöd till Frankrikes president och uppmanat till internationell enighet i kampen mot terrorism, rapporterar nyhetsbyrån Tass. Kreml karakteriserar dåden som "omänskliga mord".

Nyhetsbyrån AFP rapporterar att Putin i ett telegram till Frankrikes president Francois Hollande skrivit: "Tragedin har blivit ännu en vittnesbörd om terroristernas barbari, som är en utmaning för den mänskliga civilisationen."

Putin skriver också att det internationella samfundet måste ena sina insatser för en "effektiv kamp mot denna ondska." Ryssland är också beredda att samarbeta när med Frankrike i undersökningen av attackerna.

Rysslands premiärminister Dmitry Medvedev har i sin ut sagt att "Tragedin i Paris kräver av oss alla att vi enas i kampen mot extremism, för att svara starkt på terroristernas agerande".

Terrordåden i Paris är en direkt följd av ockupationen av Irak och krigen i Libyen och Syrien, säger ordföranden för ryska dumans utrikesutskott, Aleksej Pusjkov.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Foto: AP Bild 1 av 1

Del 2 av 9

Vladimir Putin: "Omänskliga mord"

undefined
Foto: AP

**Frankrikes president **Francois Hollande förklarar undantagstillstånd och stänger landets gränser. Han säger i ett direktsänt tal att detta är en terrorattack av icke tidigare skådat slag som pågår. Han sa också att landet ser på IS:s terrordåd, han kallar dem barbarer, som en krigsförklaring.

Den här videon är tyvärr inte tillgänglig
Annons
X
Annons
X
Annons
X

Angela Merkel.

Foto: AP Bild 1 av 1

Del 3 av 9

Merkel: ”Djupt chockad”

Angela Merkel.
Angela Merkel. Foto: AP

**Tysklands förbundskansler **Angela Merkel säger att hon är "djupt chockad" över dåden i Paris. Attackerna utfördes samtidigt som Frankrike och Tyskland möttes i en landskamp på Stade de France.

Annons
X
Annons
X
Annons
X

Barack Obama

Foto: AP Bild 1 av 1

Del 4 av 9

”Fasansfullt försök att terrorisera oskyldiga”

Barack Obama
Barack Obama Foto: AP

USA:s president Barack Obama kallar i ett kort uttalande attackerna i Paris för ett "fasansfullt försök att terrorisera oskyldiga och civila".

Den amerikanske presidenten sade också att USA kommer att göra allt som står i dess makt att ställa terroristerna bakom den till svars, och att man kommer att arbeta tillsammans med Frankrike.
Obama sade att han ännu inte vill spekulera i vem som ligger bakom dåden.

Annons
X
Annons
X
Annons
X

Ban Ki-Moon

Foto: Reuters Bild 1 av 1

Del 5 av 9

”Fruktansvärda terroristattacker”

Ban Ki-Moon
Ban Ki-Moon Foto: Reuters

**FN:s generalsekreterare **Ban Ki-Moon "fördömer dessa fruktansvärda terroristattacker och är säker på att franska myndigheterna gör allt i sin makt för att ställa skyldiga till svars för attacken".

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Foto: Reuters Bild 1 av 1

Del 6 av 9

”Våra böner är hos franska folket”

undefined
Foto: Reuters

Storbritanniens premiärminister David Cameron skriver på Twitter:

"Jag är chockad av händelserna i Paris i natt. Våra tankar och böner är hos det franska folket. Vi ska göra vad vi kan för att hjälpa till”.

Annons
X
Annons
X
Annons
X

Joachim Löw.

Bild 1 av 1

Del 7 av 9

Tysklands förbundskapten: ”Chockade”

Joachim Löw.
Joachim Löw.

”Vi är alla chockade. Spelet och målen hamnar i bakgrunden en sådan här dag”, sade Tysklands förbundskapten Joachim Löw efter träningslandskampen på Stade de France där två av explosionerna inträffade.

– I omklädningsrummet fick vi reda på vad som hade hänt. Alla vi på bänken var lite rädda på grund av bombhotet tidigare i dag när vi tillbringade tre timmar utomhus, sade Löw.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Foto: Burhan Ozbilici / AP Bild 1 av 1

Del 8 av 9

Erdogan manar till samling

undefined
Foto: Burhan Ozbilici / AP

Även Turkiets president Recep Tayyip Erdogan sänder sina kondoleanser efter terrordåden och uppmanar världen att samlas i kampen mot terrorism.

Annons
X
Annons
X
Annons
X

Del 9 av 9

Syriens president Bashar Al-Assad

"Igår lärde Frankrike känna det som vi genomlevt i Syrien under de senaste fem åren." Syriens president Bashar Al-Assad har uttalat sig och försöker utnyttja terrordåden för sina egna syften, enligt Le Figaro.

Annons

Läs även

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X