Så förbereder du dig för jobbtesten

Misströsta inte om du tycker testet är svårt – några test är utformade så att svårighetsnivån anpassar sig till din kunskapsnivå.
Misströsta inte om du tycker testet är svårt – några test är utformade så att svårighetsnivån anpassar sig till din kunskapsnivå. Foto: TT Ill: SvD

När du söker jobb, kan du mötas av olika sorters test. Karriärvägledaren Helene Tronstad Moe ger råd hur tacklar du dem – och förklarar varför vissa av dem ”bara är dumheter.”

Under strecket
Publicerad
Annons

Fråga: Jag har förstått att många rekryterings­firmor använder olika test – bland annat test för beräkningar, figurer, språk/ord och liknande. Det är väl i grunden IQ-tester, som många med fackkunskaper är väldigt skeptiska till, och egentligen räknas de som gammeldagsa metoder. Vad tycker du?

Helene Tronstad Moe, karriärvägledare: Hej. Test används ofta, både av rekryterings­företag och i större organisationer i rekryterings­sammanhang. Variationen bland testerna som används är emellertid väldigt stor, både i fråga av typen av test, vad de är avsedda att mäta och inte minst i kvalitet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons