Så föddes Solstickan

Under strecket
Publicerad
Annons

När direktör Olof H Hanson, Göteborg, en dag i början av 1920-talet promenerade på en av Londons stora gator fick han i ett skyltfönster se en bild på den berömde doktor Barnardos veksamhet för fattiga barn. Affären sålde nämligen tänsticks-askar med en särskild etikett för en halv penny extra, vilket gick till Barnardos olika barnhem. Direktör Hanson fick då idén att sådana tändstickor vore något man kunde förverkliga i Göteborg.
Han satt i styrelsen för Ekedalens barnhem i Majorna och sökte efter möjligheter till fler bidrag till barnhemmet. Efter kontakter med Tändsticksbolaget och Specerihandlareföreningens styrelse introducerades en välgörenhetssticka, kallad Barnhemsstickan, där ett paket om tio askar såldes för 30 öre mot 20 öre för vanliga askar. Redan det första året, 1923, inbringade 4 340 kronor. Fjorton år senare övertogs arrangemanget av en riksorganisation under ledning av överståthållaren Torsten Nothin och namnet på tändsticksasken ändrades då till Solstickan. Sedan Einar Nerman låtit
ta bort flaggan som den lille ljuslockige pojken - i verkligheten han son Tom - bar och i stället efter anmodan ritat en sol i teckningens övre vänstra hörn och under ordet Solstickan lagt till "Säljes till förmån för barn och gamla" blev denna etikett en fulträff. Totalt har försäljningen inbringat 70 miljoner kronor.

Annons
Annons
Annons