Annons
X
Annons
X

Så flexibelt det kan bli

En familjebuss kamouflerad till en rymlig femsätare med rymdkapselkänsla – finns det? Ja, den tredje generationens Opel Zafira lyckas med det nästan omöjliga, och har dessutom en väldigt tydlig målgrupp.

[object Object]
För den som behöevr sju säten är nya Opel Zafira ett bra val. De två säten som utgör tredje raden är till vardags en del av bagageutrymmets golv. Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

TEST | OPEL ZAFIRA

Framrutan är nästan löjligt stor. Opel kallar det ”panoramavindruta”, och som om det välvda fönstret inte vore nog, övergår det till ett glastak som sträcker sig bak över bilen och ger en känsla av rymdkapsel. Att se regnet vräka ner på glastaket är en mäktig upplevelse.

Familjebussen Opel Zafira lanserades 1999 som en flexibil med sju säten. Det konceptet finns kvar, i övrigt är det en till stora delar omgjord modell som nu släpps.

Bilen är bredare, hjulbasen längre och det rymligare bagageutrymmet gör det lätt att tänka sig att det här kan bli en favorit bland barnfamiljer. Inte minst styvfamiljer som varierar i storlek från vecka till vecka. För det är just ”flexibil” som är nyckelordet. De två säten som utgör tredje raden är till vardags en del av bagageutrymmets golv. Ett enkelt handgrepp drar upp dem och, voilà, fem platser har blivit sju. Även mittradens stolar kan fällas och bli del av golvet. Praktiskt är bara förnamnet.

Annons
X

Hur är Zafiran att köra då? Kul. Inte lika snabb som en rymdkapsel, men pigg och med bra väghållning.

Vi sätter betyg på Opel Zafira

Motor/växellåda
Betyg: 5 av 6
165 hästar och full dieselkraft redan vid låga varvtal gör det lätt att glömma att det rör sig om en familjebuss. Den sexväxlade automatlådan känns stabil och växlingen är sömlös. Zafira görs även i två mindre dieselvarianter, och med två bensinmotorer.

Ekonomi/miljö
Betyg: 3 av 6
Zafira finns som miljöbil, men vi valde den kraftigaste dieselmotorn så för vår testbil dras betyget ned något. Grundpriset känns rimligt, men tillvalslistan är lång och den som vill ha hög säkerhet och komfort hamnar lätt på andra sidan 300000 kronors-strecket.

Köregenskaper
Betyg: 5 av 6
Sitt fyrkantiga yttre till trots är Opel Zafira förvånansvärt rolig på vägen. Styrningen är direkt, chassit lagom styvt och man känner sig lite som en pilot tack vare glastaket och den välvda framrutan (och en toppfart på över 200 kilometer i timmen).

Säkerhet
Betyg: 5 av 6
Full pott hos säkerhetstestaren Euro Ncap, som dessutom delade ut en utmärkelse för de adaptiva strålkastarna och den framåtriktade kameran Opel Eye, som identifierar trafikskyltar och vägmarkeringar.

Helhet
Betyg: 5 av 6
För den som behöver sju säten är nya Opel Zafira ett bra val. För den som enbart behöver sju säten ibland är det ännu bättre. Ett extra stort plus för riktigt bekväma framsäten som går att höja och sänka hela 65 mm.

Annons
Annons
Annons
X

För den som behöevr sju säten är nya Opel Zafira ett bra val. De två säten som utgör tredje raden är till vardags en del av bagageutrymmets golv.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X