Annons
X
Annons
X

Så fick Krim sitt pro-ryska styre

För mindre än två veckor sedan begärde Krims parlament att halvön ska bli en del av Ryssland. Samtidigt utsågs en föga populär politiker till ny premiärminister för Krim. Men flera av dem som sägs ha röstat för besluten var inte på plats i parlamentet.

Parlamentsledamoten Nikolaj Sumulidi.
Parlamentsledamoten Nikolaj Sumulidi. Foto: JAN T ESPEDAL

SIMFEROPOL

Rysslands president Vladimir Putin säger att han inte planerat att annektera Krim, men att invånarna där måste få bestämma själva vilket land de ska höra till. Men ska man tro ledamöter i det lokala regionparlamentet är det knappast folkviljan som styr på halvön.

Under natten till torsdagen den 27 februari tog beväpnade maskerade män kontrollen över parlamentet på Krim. På morgonen kallades parlamentsledamöterna dit och väl på plats kroppsvisiterades de och fråntogs sina mobiltelefoner. Bakom stängda dörrar - under bevakning av de beväpnade männen - avskedades sedan den sittande regeringen.

Ett beslut togs om att genomföra en folkomröstning om självständighet från Ukraina och samtidigt valdes Sergej Aksjonov till ny premiärminister. Denne Aksjonov leder partiet Rysk enhet, som i valet 2010 fick 4 procent av rösterna och tre av de totalt hundra platserna i parlamentet.

Annons
X

För att **parlamentet **ska kunna fatta kvalificerade beslut måste minst 51 av parlamentsledamöterna vara närvarande. Enligt den nya regeringen var 61 ledamöter där. Men att döma av samtal med ett tiotal parlamentariker och åtskilliga ögonvittnen på plats tycks det snarare ha varit 36 ledamöter som var på plats.

– Enligt systemet som registrerar vilka som är närvarande och hur de röstade, ska jag ha varit där och röstat. Men jag var inte där. Det var inte heller en majoritet av mina kolleger, hävdar parlamentsledamoten Nikolaj Sumulidi.

Inte heller hans parlamentskollega Irina Kljujeva var där, men även hon är registrerad som närvarande.

– Jag ville inte gå dit, för jag förstod vad som skulle hända. Det var bara pro-ryska representanter där och de var långt färre än 50. Med andra ord var det omöjligt för parlamentet att hålla en legitim omröstning, säger hon.

**Enligt Rysk enhets **vice ordförande, Dmitry Polonskij, var det dock ”folket som bestämde att vi behövde en ny regering och en folkomröstning. Det är vår vilja, ingen tvingade oss”.

36 timmar efter att Aksjonov blev premiärminister utsåg han sig själv till chef för både polisen och säkerhetstjänsten. Han bad också Ryssland att ingripa för att skydda Krim. Två timmar senare bad Putin den ryska duman om att få gå in i Ukraina – vilket han genast fick tillstånd att göra.

Tusentals maskerade soldater vällde in i Krim och tog kontrollen över flygplatser, järnvägsstationer och andra viktiga knutpunkter. Enligt Putin är soldaterna ”lokala självförsvarsgrupper” men många av soldaterna bekräftar att de är från Ryssland om man frågar dem.

Parlamentsledamoten Nikolaj Sumulidi hyser inget hopp om att folkomröstningen som hålls på söndag blir juste.

– Hur ska man kunna genomföra ett fritt rättvist val när tusentals tungt beväpnade soldater ockuperar Krim?

Översättning från norska: Jesper Sundén

Per Kristian Aale

Annons
Annons
X

Parlamentsledamoten Nikolaj Sumulidi.

Foto: JAN T ESPEDAL Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X