Annons
Krönika

Lars Ring:Hänryckningen kräver denna dryck

På 17- och 1800-talen visste man hur man skulle fira Trefaldighetsnatten, idag är högtiden bortglömd.
På 17- och 1800-talen visste man hur man skulle fira Trefaldighetsnatten, idag är högtiden bortglömd. Foto: Kallestad, Gorm /TT
Under strecket
Publicerad

Hänryckningen närmar sig med stormsteg. Pingsten, alltså. Anledningen till att denna högtid firas är att det var den dag då den heliga anden intog lärjungarna som då också kom att börja tungomålstala. Om Gud en gång straffat människorna med att tvinga dem tala olika språk gav hen dem nu ett gemensamt, ett heligt. Det är därför helgen kallas tiden för hänryckningen. Pingstundret brukar räknas som den dag då den kristna kyrkan föddes. Tio dagar efter Kristi himmelsfärd. Idag har ordet hänryckning fått en annan språklig innebörd: nu står det för att vi hyllar naturen, ljuset, tiden då häggdoft blandar sig med sötman från syrenen.

Numera är annandag pingst borttagen som helgdag, istället har nationaldagen blivit en röd dag – ett tecken på dessa yttersta nationalistiska tider. Den som verkligen vill fira hänryckningen, och det på ett mer grundligt hedonistiskt sätt kan dock vänta till nästa helg, för på lördag nästa vecka – på Svantedagen – infaller Trefaldighetsnatten, en högtid som nu för tiden trist nog är totalt bortglömd.

Annons
Annons
Annons