Annons

Så farligt är det att sitta för mycket

Hur farligt är det egentligen att sitta för mycket? Kan man likställa stillasittandet med rökning? SvD:s träningsskribent Jacob Gudiol tar upp vår tids kanske största hot mot folkhälsan.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 3
Bild 2 av 3

Höj- och sänkbart skrivbord är en kontorstrend som syftar till att få oss att bli mer aktiva i jobbvardagen.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TTBild 3 av 3
Bild 1 av 3
Bild 2 av 3

Höj- och sänkbart skrivbord är en kontorstrend som syftar till att få oss att bli mer aktiva i jobbvardagen.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TTBild 3 av 3
1/3
2/3
3/3

Höj- och sänkbart skrivbord är en kontorstrend som syftar till att få oss att bli mer aktiva i jobbvardagen.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT

**För några månader sedan **skrev jag en artikel om behovet av att skilja på motion och träning. I den artikeln fokuserade jag på betydelsen av att inte förväxla motion med träning. Regelbunden träning är något som är väldigt viktigt för att dels bibehålla en hälsa allt eftersom du åldras och dels för att du ska få ut full livskvalitet och välmående ur ditt liv just nu (1). Många människor förväxlar motion med träning vilket innebär att de inte får de effekter som de kanske förväntat sig baserat på vad de läst eller hört i media, från sjukvården eller andra myndigheter eller organisationer som arbetar för en bättre folkhälsa.

De allra flesta av mina artiklar här på SvD har också handlat om effekter från träning, men i den här artikeln tänkte jag fokusera på effekterna av motion, eller snarare effekterna av frånvaron av motion. Du kommer att få veta varför en hel del börjat kalla sitta för det nya röka. Personligen kan jag tycka att det än så länge inte finns bra fog för att likställa stillasittande med rökning, men det är ingen tvekan om att för mycket stillasittande kan ha en betydande negativ inverkan på din metabola hälsa.

Annons
Annons

Vi är anpassade för rörelse

**Det råder ingen tvekan **om att vi människor får stora hälsovinster av att vara i rörelse och vi har sedan många år tillbaka faktiskt officiella råd om fysisk aktivitet som är generella riktlinjer framtagna för att främja folkhälsan och för att människor ska veta om de ligger på en bra nivå när det gäller motion och träning.

Problemet med dessa råd, som de tidigare varit utformade, är att man antog att det viktiga var att uppnå en viss mängd motion och träning varje dag eller vecka. Man trodde att om du joggade till jobbet i 15 minuter, satt still på en kontorsstol i 8 timmar och sen joggade hem igen i 15 minuter så hade du uppnått målet när det gäller fysisk aktivitet i 30 minuter varje dag och det var ”tillräckligt”.

För knappt tio år sedan var det dock några forskargrupper som valde att titta på frågan ur ett nytt perspektiv. Istället för att bara räkna antalet minuter som en person var fysiskt aktiv på en intensitet enligt de gällande rekommendationerna varje dag så tittade forskarna också på hur lång tid en person satt helt stilla under dagen. Deras resultat visade att totala antalet timmar i sittande var precis lika betydelsefullt som den totala tiden i träning när det gällde långsiktig hälsa (2). Personer som tränade regelbundet men i övrigt var väldigt stillasittande hade även de en betydande riskökning (se bild i bildspel för exempel). Regelbunden träning och att undvika stillasittande verkar med andra ord vara två olika hälsofaktorer som inverkar på din hälsa på snarlika, men i alla fall delvis separata sätt.

Annons
Annons

Studier där man verkligen undersöker effekten

Du behöver röra på dig och det gör du inte bara för att du står upp.

Att se en form av samband i epidemiologiska studier är intressant men inom hälsa är det sällan som endast epidemiologisk forskning är bra bevis för sig själv. På senare år har det däremot kommit en hel del studier som visat att det verkligen är stillasittande som är negativt för din hälsa och inte bara frånvaron av tid i rörelse. Till exempel har man jämfört nästan precis den situationen jag målade upp tidigare, med en person som joggade till jobbet och sen satt helt still för att sedan jogga hem från jobbet igen med en situation där en person rör på sig fem minuter varje timme istället. Skillnaden var att det inte handlade om någon jogging utan bara om en enkel promenad (3). Resultatet blir att personer som har kortare tid med helt stillasittande får bättre blodsockerkontroll efter en måltid. Det här är ingen effekt som tar någon större tid att bygga upp utan redan efter fem timmars totalt stillasittande kan du se negativa effekter jämfört med om du bara ställer dig upp och rör på dig lite var tjugonde minut (4, 5).

**En trend som vuxit **mycket på grund av den här nya forskningen är höj- och sänkbara skrivbord som bland annat sägs kunna motverka allt sittande. Det är ju sant att du inte sitter ner men att stå upp helt still är inte jämförbart med att ställa sig upp och faktiskt börja röra på sig (5), se bildspel för exempel. Så även om de stående skrivborden är bra på många sätt så är allting inte löst bara för att du börjar använda ett sådant. Du behöver röra på dig och det gör du inte bara för att du står upp.

Annons
Annons

Försöka vända trenden

Precis som med många av de andra större faktorerna för metabol ohälsa idag, såsom dålig kost och för lite träning, så är det en hel del i vår omgivning som motverkar det faktum att vi vill förbättra oss. Det dyker upp fler och fler arbeten som kräver väldigt lite av oss rent fysiskt och många gånger är du tvungen att sitta mer eller mindre still när du arbetar. Har du ett inaktivt jobb kan du inte förändra det helt och hållet.

Andra delar av vår vardag har också lett till minskad fysisk aktivitet, som till exempel mer surfande vid dator och på mobilen, mer tv-tittande och mindre hushållsarbete. En studie från USA publicerad för två år sen uppskattade att kvinnor år 2010 tränade 2,3 timmar i veckan jämfört med 1,1 timme år 1965 men samtidigt hade mängden hushållsarbete (fysisk rörelse) minskat från 26 till 13 timmar och tiden framför en tv eller dator ökat från 8 till 17 timmar (6).

Alla dessa förändringar är något som inte direkt varit något aktivt val från vår sida. Förändringar i vår miljö har gjort att vi i princip omedvetet förändrat vårt beteende men om du som individ vill förändra situationen krävs det medvetenhet vilket av självklara skäl kommer att kräva mer av dig. Det finns appar och liknande till mobiltelefonen som kan hjälpa dig komma ihåg att inte sitta still för länge som kanske kan underlätta men bara för att telefonen vibrerar så har du ju inte rört på dig, du måste själv resa dig upp för lite rörelser i några minuter.

Det går även att försöka inkludera andra rutiner i vardagen som gör att du rör på dig lite mer. Till exempel har de flesta arbetsplatser skrivare och så vidare i ett annat rum än själva arbetsplatsen. Många personer väljer därför att skriva ut flera olika dokument under dagen och sen vänta med att hämta dem tills det ligger en hög med papper som de kan hämta på en gång. Det finns ingen orsak att göra så, varje gång du skriver ut så går du och hämtar papperet direkt. Kontentan blir mindre stök för dina arbetskamrater och mer regelbunden rörelse för dig.

Referenser:

  1. http://www.svd.se/traning-och-halsa/5-tunga-anledningar-att-borja-trana_4160537.svd
  2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20980470/
  3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23803893/
  4. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22374636/
  5. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24704421/
  6. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23437187/
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons