Så får flyktingarna bättre mottagande

I år väntas runt 95 000 människor söka asyl i Sverige. För att kommuner ska kunna hantera mottagandet på ett värdigt sätt krävs förändringar. I dag när Centerpartiets kommundagar inleds presenterar vi fyra nya förslag för förändringar i flyktingmottagandet, skriver Annie Lööf och Johanna Jönsson.

Under strecket
Publicerad
Annons

Krig och konflikter har medfört att över 50 miljoner människor i dag är på flykt i världen. Det är den största flyktingströmmen på sjuttio år. De allra flesta är på flykt i sitt eget hemland, eller hamnar i grannländer. Samtidigt har antalet asylsökande till Sverige ökat kraftigt på bara några år. Trots att det totalt rör sig om några promille av alla på flykt i världen antar Migrationsverket att cirka 95 000 människor kommer att söka sig till Sverige i år.

Centerpartiet vill att Sverige ska fortsätta vara en trygg hamn för de som flyr från krig och förföljelse, men det bristfälliga mottagande som vi i dag ser har utvecklats till en av de verkligt stora samhällsutmaningarna vårt land står inför. Läget är på vissa platser alarmerande, med brist på ordning, logistik och samordning. Situationen har vuxit fram under decennier och flera regeringar bär ansvaret.

Annons
Annons
Annons