Hugo Rehnberg

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN

Lyssna på Min helg-podden

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN
Perfect Guide

Så får du ut tusentals kronor för försenat flyg

Försenade flyg kan få den mest rutinerade resenären på dåligt humör. Efter sommarens flygkaos i Europa blev hundratals turister fast på flygplatser runt om i världen. Men de goda nyheterna är att man kan få ut tusenlappar i kompensation och skadestånd. I en artikel från Di har man gått till botten med vilka regler som gäller.

Annons
X

Det finns olika regelverk som styr vilken ersättning man har rätt till. På plats ska flygbolaget hjälpa till med allt det praktiska – i allt från mat och kaffe till övernattning på hotell och transport till och från flygplatsen.
Enligt Montrealkonventionen, som ett hundratal länder har skrivit under, kan du även ha rätt till skadeståndet för kostnader som uppkommit vid förseningen. Det kan röra sig om redan betalda hotellnätter, lokala resor eller förlorad arbetsinkomst. Maxbeloppet för ett sådant skadestånd är 51 800 kronor.

Det finns även rätt till kompensation om planet är mer än tre timmar försenat. För att ha rätt till en sådan ersättning ska flyget avgå från en flygplats inom EU eller ske med ett flyg som har hemvist i EU. En försenad flight mellan Stockholm och London ger exempelvis 250 euro i ersättning, skriver Di. Är avståndet längre, som Stockholm-Madrid, stiger summan till 400 euro.
Denna typ av kompensation gäller dock inte vid extraordinära omständigheter – som väder till exempel.

Vill du räkna ut hur mycket du har rätt till i kompensation kan man räkna ut det på flygkalkylatorn och hallakonsument.se. Där kan man även ladda ner blanketter som sedan skickas direkt till flybolaget.

Följ oss på Facebook!

Vi ger dig riktigt bra saker att läsa, titta på och inspireras av!

Facebook

Till Toppen