Annons
X
Annons
X

Så får du mest för resekassan

Växla valuta hemma eller ta ut pengar i med kort uttagsautomat på resmålet? Fram till nu har det varit huvudsätten att skaffa kontanter vid en resa. Nu kommer ytterligare en valmöjlighet: Växla på nätet och plocka valutan på resmålet med hjälp av en kod i mobilen.

[object Object]
Experten tipsar om hur du får mest valuta för pengarna. Foto: COLOURBOX

Den nya internettjänsten växlapengar.nu är först ut i Sverige med växlingstjänsten där man varken behöver använda kontokort eller besöka ett växlingskontor. I stället är det nätet och mobilen som gäller.

– Du loggar in och köper euro på vår hemsida. Därefter får du ett sms med referensuppgifter som du knappar in i bankomaten när du kommer fram till resmålet, säger företagets vd Jens Claesson.

Systemet är en vidareutveckling av en spansk banktjänst, vilket förklarar varför Spanien än så länge är det enda landet där detta fungerar.

Annons
X

– Ungefär 10 000 bankomater är anslutna i Spanien. Men ytterligare länder är på gång och redan i mars lanseras systemet i Polen med 5 000 automater. Därefter står Turkiet, Egypten och Thailand på tur, säger Jens Claesson.

Men varför ska man växla pengar på nätet istället för att gå till ett växlingskontor eller använda kortet på resmålet?

– Vi menar att det är säkrare eftersom man inte riskerar att kortet skimmas. Dessutom vet man precis vilken kurs man växlar till. Tar man ut i automater får man bankens preliminära växlingskurs. Den verkliga kursen är den som gäller när pengarna dras några dagar senare, säger Jens Claesson.

Att garantera den bästa växlingskursen som växlapengar.nu gör på sin startsida är dock att lova för mycket. I SvD:s jämförelse den 14 februari går nämligen Icabankens mastercard segrande ur striden. Jämförelsen visar också att skillnaderna är små.

På Konsumenternas bankbyrå vill man ännu inte utvärdera den nya tjänsten.

– Vi har inte hört något om växlapengar.nu, vilket man får anta betyder att ingen haft några problem med tjänsten än så länge. Men tjänsten är ny och därför är det för tidigt att utvärdera, säger Fredrik Nordquist som är jurist på Konsumenternas bankbyrå.

SvD jämförde uttag 500 euro, 14 februari.

Växlapengar.nu: 4 290 kronor. Kurs 8,58.

Forex: 4 478 kronor. Kurs 8,96.

Visakort, Swedbank: 4 344 kronor. Kurs 8,56, valutaväxlingspåslag 1,5 procent.

Visakort SEB: 4 351 kronor. Kurs 8,56 valutaväxlingspåslag 1,65 procent.

Mastercard Ica banken: 4 228 kronor. Kurs 8,45, valutaväxlingspåslag 0 procent.

Mastercard Nordea: 4 293 kronor. Kurs 8,45, valutaväxlingspåslag 1,55 procent.

Allkort Mastercard Handelsbanken: 4 291 kronor. Kurs 8,45. valutaväxlingspåslag 1,5 procent.

Vart är vi på väg? Testa dig själv!

TEST 1 | På spåret quiz.svd.se TEST 2 | På spåret quiz.svd.se TEST 3 | På spåret quiz.svd.se TEST 4 | På spåret quiz.svd.se TEST 5 | På spåret quiz.svd.se TEST 6 | På spåret quiz.svd.se
Annons
Annons
X

Experten tipsar om hur du får mest valuta för pengarna.

Foto: COLOURBOX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X