Annons

Så får du mer i din plånbok som pensionär

Bostadstilläggen och pensionerna har höjts – men många svenska pensionärer är ändå i behov av pengar.
Med speciallånet Hypotekspension kan du med hus eller bostadsrätt få mer i plånboken.
– Det är ett tryggt sätt att nyttja det sovande värdet på bostaden, säger Lennart Grabe, vd hos Svensk Hypotekspension.

undefined
Foto: Lieselotte Van Der Meijs

Vid årsskiftet ökade såväl bostadstillägg som pensionerna en aning för Sveriges pensionärer – och under valrörelsen har samtliga partier gett vallöften om mer pengar i plånboken för pensionärerna.

– Det är förstås viktigt för en samhällsgrupp som inte har det så lätt. Samtidigt är det inte säkert att det räcker om man vill leva ett bra liv under pensionärstiden. Våra undersökningar visar att många kämpar för att bara få allt att gå runt, säger Lennart Grabe.

Ett sätt att öka sin levnadsstandard, om man äger ett hus eller en bostadsrätt som inte är så högt belånad, kan vara Hypotekspension. Det är en kapitalfrigöringskredit vilket innebär att man tar ett lån på bostadens värde vid en framtida försäljning.
– Pengarna blir ett sorts förskott och det är inte förrän när bostaden någon gång i framtiden säljs som lånet och räntan ska betalas. Det är en lösning som passar många, men inte alla.

EXTERN LÄNK:

Läs mer om Svensk Hypotekspension och räkna ut hur mycket du kan låna

Blivit allt mer populärt

Utomlands har denna lånelösning blivit väldigt populär. I USA finns över en miljon låntagare och i Storbritannien ökade utlåningen med 40 procent under 2017. Svensk Hypotekspension har ökat sin årliga utlåning med 10- 25 procent de senaste åren:

– Det beror framför allt på att kunskapen om att möjligheten finns sprids hos allmänheten. Allt fler upptäcker att det är ett seriöst och långsiktigt alternativ och många har svårt att få vanliga bolån på banken. För en ensamstående pensionär ligger snittpensionen på ca 18 000 kronor i månaden, och då blir det som regel avslag på banken.

EXTERN LÄNK:

Läs mer om Svensk Hypotekspension och räkna ut hur mycket du kan låna

Hur ser den typiska kunden ut hos Hypotekspension?
– Det är en ensamstående person i 70-årsåldern, som har en bostadsrätt hen inte vill flytta ifrån. Då kan den här lösningen passa bra för att förbättra sin tillvaro. Många använder lånet för att renovera hemma, köpa bil, hjälpa barn eller barnbarn med en kontantinsats till en bostad, till en resa eller för att ha mer till vardagsutgifter.

Höst är nystart

Hösten är för många en tid då man vill fixa till hemma eller planera en resa , och Lennart Grabe anser att det även är ett tillfälle för pensionärerna att se över sin ekonomi:

– Där är Hypotekspension en bra möjlighet för många med bostadsrätt eller hus att få loss pengar på ett säkert sätt.

EXTERN LÄNK:

Läs mer om Svensk Hypotekspension och räkna ut hur mycket du kan låna

Fakta: Svensk Hypotekspension

Svensk Hypotekspension är ett fristående svenskt bostadskreditinstitut som står under Finansinspektionens tillsyn. Företaget erbjuder Hypotekspension®, en kapitalfrigöringskredit – ett lån med bostad som säkerhet, endast för 60+. Krediten löper utan tidsbegränsning. Inga amorteringar görs och heller inga löpande räntebetalningar. Räntan justeras var tredje månad och läggs till skulden för att sedan betalas i sin helhet då lånet löses. Aktuell ränta finns på hemsidan. En uppläggningsavgift på 5 200 kronor tas ut.

Foto: Lieselotte Van Der Meijs Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X