Annons
X
Annons
X

Så får du koll på privatekonomin i telefonen

Prognos över pensionen, handla aktier eller jaga veckans extrapriser på Ica. Nu kan du i praktiken sköta hela vardagsekonomin via telefonen eller surfplattan. SvD Näringsliv guidar i djungeln av appar som kan ge dig bättre koll på plånboksfrågorna.

Foto: STEFAN GUSTAVSSON

VARDAGSEKONOMI

– Jag tycker att det är jättebra att allt börjar bli så tillgängligt. Sitter du på bussen och har en stund över kan du lika enkelt ta en titt på dina utgifter och din pension som att kolla om det hänt något på Facebook. Det hoppas jag att fler och fler upptäcker och gör, säger Maria Landeborn, privatekonom på SBAB.

Bodil Hallin, familjeekonom på Ikano bank hoppas att apparna kan inspirera fler att få bättre koll på sin ekonomi.

– De är enkla att använda och rätt roliga. Färger och staplar inspirerar. Många känner dåligt samvete för att man inte har koll eller orkar bry sig. Med en app kan man få bra hjälp antingen gratis eller för ett par kronor. Det är det värt. Släpp loss nyfikenheten och testa, säger hon.

Annons
X

En bra början är att ladda ner din bank-app. Storbankerna har egna appar där det enkelt går att logga in och kontrollera sitt saldo, göra överföringar, betala räkningar eller följa favoritaktierna. Det kan vara bra även under semestern, men tänk på kostnaderna när du surfar utomlands.

• LÄS OCKSÅ:
”SPP: För få pensionssparar”

Ylva Yngvesson, ekonom på Institutet för privatekonomi på Swedbank tycker att alla borde ha bättre koll på pensionen och slår ett slag för Minpension och Fondkollen.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Här kan du få upp fondfakta enkelt. Ett stort minus är att kursuppdateringen inte sker tätare på Fondkollen. Men annars är de enkla att använda, bra uppställda och oftast ger angelägen information, säger hon.

  När det gäller aktier har både Nordnet och Avanza bra appar där det går att följa börsen och läsa nyheter.

  – Har du en depå kan du även köpa och sälja aktier och kolla hur din portfölj går under dagen, säger Maria Landeborn.

  • LÄS OCKSÅ:
  ”8 av 10 svenskar e-handlar”

  It-strategen Per Einarsson har tagit fasta på trenden med mobila tjänster för privatekonomin. Han är en av grundarna av appen Sparakvittot. Tjänsten omvandlar dina papperskvitton digitalt i telefonen. Kvittot du annars skulle få i butiken kan i stället skickas direkt till din ”digitala kvittolåda”. Potentialen för marknaden är enorm menar han.

  – Det här går hand i hand med den otroliga hypen kring mobila betalningar, det höjer tempot även kring digitala kvittolösningar.

  Det produceras 1,5 miljard papperskvitton per år bara i Sverige. Majoriteten av alla kvitton vill man kanske egentligen inte ha. Risken är stor att kvittot slarvas bort eller blir oläsligt efter ett tag, säger han. Långt ifrån alla butiker är anslutna till tjänsten men Per Einarsson räknar med ett 500-tal butiker totalt vid årsskiftet.

  Prisjakt - Gratis

  Foto: STEFAN GUSTAVSSON

  Appen är bra för dig som ständigt jagar bästa priset på en vara. Står du i butiken och vill ha koll på vad produkten kostar i en annan butik är det bara att scanna streckkoden på varan eller söka på produktnamnet. Appen ger information på lägsta butikspris samt konsumentbetyg. Det går även få vägbeskrivning till butiken som har lägsta priset.

  Mina utgifter - 15 kronor

  Foto: STEFAN GUSTAVSSON

  Bra verktyg för att se vad pengarna egentligen går till. Med appen kan du lägga in dina utgifter och inkomster, kategorisera och få en tydlig uppställning på vad du spenderar. Veckovis, månadsvis eller per år.
  –Jag gillar appen, bra att lägga in utgifter och inkomster i enkla kategorier. Det går att ha både återkommande poster som ”lön” och ”hyra” och att enkelt lägga till löpande utgifter, säger Maria Landeborn på SBAB.

  Moneybook - 22 kronor

  Liknar ”Mina Utgifter”. En app som också håller reda på vart pengarna tar vägen. Enkelt att lägga upp och kategorisera dina utgifter. Tydlig sammanställning, staplar och diagram visar hur mycket man har spenderat och vad man har kvar.

  Foto: STEFAN GUSTAVSSON

  Appen ger en översikt över alla PPM-fonder. Genom att lägga upp en lista över dina fonder kan du även se hur de utvecklas och jämföra med liknande fonder för att se om du borde byta till något som går bättre. Appen är framtagen av Fondbolagens förening.

  Minpension - Gratis

  Foto: STEFAN GUSTAVSSON

  Appen är ett samarbete mellan staten och pensionsbolagen. Med appen kan du både lära dig mer om pensioner, pensionssystemet och göra en prognos över hur din pension kommer att bli.
  – Här får man snabbt överblick över sitt eget pensionssparande. Ett jättebra sätt att erövra ett knepigt men viktigt område: sin egen ekonomiska framtid, säger Bodil Hallin, familjeekonom Ikano bank.

  Sparakvittot - Gratis

  Med appen Sparakvittot kan man säga tack och adjö till papperskvittot, som ofta tenderar att bli helt oläsbart efter ett par år. Fota ditt papperskvitto, som du får i butiken med kameran på din Iphone eller säg till i butiken att du vill ha kvittot skickat direkt till din digitala kvittolåda. Butiken måste vara ansluten till tjänsten. Positivt är att du kan ha alla dina kvitton och garantibevis på ett ställe och se vad och hur mycket du lägger pengar på.

  Matpriskollen - Gratis

  Foto: STEFAN GUSTAVSSON

  App som hjälper dig att hålla koll på veckans extrapriser i just din matbutik. Man kan välja vilka butiker man vill se erbjudanden ifrån och lägga in en bevakning på särskilda varor, favoritkaffet eller blöjpaketet. Går även att få en påminnelse när en vara är på extrapris. Appen kan ge erbjudande från drygt 3000 butiker, däribland Ica, Coop, Hemköp, Willys, Netto med flera.

  Bill keeper - 7 kronor

  Foto: STEFAN GUSTAVSSON

  Alla har vi räkningar att betala. Appen är ett verktyg för dig som vill ha bättre koll på dina räkningar och att de betalas i tid. Du kan själv lägga in påminnelser. Ger en bra överblick om vad pengarna går till varje månad.

  Sambo - Våra utgifter - 7 kronor

  Foto: STEFAN GUSTAVSSON

  En app för alla sambor eller vänner som delar boende och andra utgifter och som vill slippa diskussionerna om vem som tog senaste räkningen eller storhandlingen. Genom att skriva in sina respektive utlägg räknar appen ut skillnaden och vem som är skyldig vem pengar. Appen är anpassad för två personer.

  Sparlabbet - 7 kronor

  Foto: STEFAN GUSTAVSSON

  En lite smalare app där du kan experimentera med ditt sparande och tydligt se hur olika avgifter och räntor påverkar sparkapitalet. Bra app för den som vill lära sig mer. Du kan laborera med hur olika avgifter och räntesatser slår och se hur ditt månadssparande kan växa över tid.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: STEFAN GUSTAVSSON Bild 1 av 9
  Foto: STEFAN GUSTAVSSON Bild 2 av 9
  Foto: STEFAN GUSTAVSSON Bild 3 av 9
  Foto: STEFAN GUSTAVSSON Bild 4 av 9
  Foto: STEFAN GUSTAVSSON Bild 5 av 9
  Foto: STEFAN GUSTAVSSON Bild 6 av 9
  Foto: STEFAN GUSTAVSSON Bild 7 av 9
  Foto: STEFAN GUSTAVSSON Bild 8 av 9
  Foto: STEFAN GUSTAVSSON Bild 9 av 9
  Annons
  X
  Annons
  X