Hela denna artikel är en annons

Så sätter du fart på din affärsidé

Att ha en affärsidé är en sak, att förverkliga den är något helt annat. För att starta ett företag är det en hel del du måste tänka på. Men med rätt hjälp och lite tips på vägen går det att förverkliga en affärsidé.

Foto: lev dolgachov
Foto: lev dolgachov
Foto: lev dolgachov

Att se en affärsidé ta form är spännande och det är många som väljer att förverkliga sina drömmar. Under 2015 registrerades 64 625 nya företag i Sverige, det är en ökning med 2 253 företag i jämförelse med 2014. De vanligaste företagsformerna är: aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag.

Men innan du kommer igång med ditt företag är det viktigt att ha svar på några grundläggande frågor: Hur ser affärsmodellen ut samt hur och på vad ska du tjäna pengar. Vilka är dina kunder och på vilket sätt tillgodoser du deras behov? Hur kan du bli bättre än dina konkurrenter och hur gör du med finansieringen av ditt företag?

– Ett tips är att testa mot kunder från början och bygga där efter. Ifall man tar fram en produkt eller tjänst och sedan säljer den inte när den kommer ut på marknaden kan det skapa stora problem. Det är viktigt att utgå från kunden när produkten utvecklas, då kan man vinna både tid och pengar, säger Belgin Fortaci, ansvarig för entreprenörssamarbeten på SEB.

Ta kontakt och hjälp

Belgin tycker det är bra att ta kontakt med Nyföretagarcentrum, Almi eller andra typer av organisationer som stöttar nyföretagare och entreprenörer tidigt i processen.

Nyföretagarcentrum är en stiftelse som främjar nyföretagande genom kostnadsfri rådgivning till alla som vill starta företag. Ett annat tips är att vara med i affärsplanetävlingen Venture Cup där du får både feedback på din affärsplan och har chans att vinna upp till 250 000 kronor. I Sverige finns mycket hjälp att få som nyföretagare eller start-up helt kostnadsfritt.

– Nyföretagarcentrum är de man först bör söka sig till när man han har en affärsidé som man vill förverkliga. Där får man träffa en erfaren rådgivare som hjälper till att titta på affärsplanen och vilket upplägg man har. Det är också helt kostnadsfritt vilket såklart är positivt, säger Belgin.

Almis uppdrag är att skapa tillväxt och förnyelse i näringslivet genom finansiering av innovativa idéer och företag. Oavsett om ditt företag befinner sig i en startfas eller i en senare utvecklingsfas kan du få rådgivning eller ekonomisk hjälp.

Just att få hjälp och utbyta erfarenheter är oerhört viktigt. Sup46 är en mötesplats för startup-bolag främst inom techbranschen som har sitt säte i Stockholm. Målet med Sup46 är att vara ett community för startup-bolag som är i utvecklingsfasen och att göra Stockholm till den mest entreprenörsvänliga staden i världen.

På Sup46 sitter entreprenörer tillsammans för att kunna dra nytta av varandras kunskaper, något som kan vara avgörande för att ta företaget till nya höjder. Genom att befinna sig ute i näringslivet snarare än hemma vid skrivbordet öppnas möjligheter för samarbeten.

Här är Belgin Fortacis checklista för den som vill förverkliga en affärsidé:

1. Vilken affärsmodell ska du ha?

Bestäm dig för vilken affärsmodellen ska vara, vilka kunderna är och hur säljprocessen går till. Skapa något som du brinner för.

2. Registrera bolaget på verksamt.se

På verksamt.se kan du även registrera f-skattesedel, registrera dig för moms och registrera ditt företagsnamn. Dessutom hittar du bra information om vad du bör tänka på i uppstarten. Banken kan också hjälpa dig med att välja vilken bolagsform som passar ditt företag.

3. Kör på!

När allt är igång och rätt kontakter är tagna är det bara att köra på! Var uppmärksam på vad som händer på marknaden, lyssna på omvärlden och ta hjälp via exempelvis Nyföretagarcentrum, Almi, Sup46, vänner eller andra.

Annons
Annons
Annons