Annons

Så får du din sylt, saft och svamp att hålla längre

Nu är det hög tid att ta vara på säsongens frukter och bär.
Nu är det hög tid att ta vara på säsongens frukter och bär. Foto: Clas Ohlson

Inled hösten med att ta vara på sensommarens bästa smaker.

Hemkokt sylt och saft kan sätta färg på den gråaste av novemberdagar – och perfekt att ge bort i present.

Så här tar du hand om din skörd för bästa hållbarhet.

Njut av egenplockad frukt, bär och svamp – året runt.

Njut av egenplockad frukt, bär och svamp – året runt.

Foto: Clas Ohlson

Blåbär, hallon, vinbär, plommon, äpplen… listan över frukter och bär som kan reinkarneras till sylt är lång.

Lång är även syltens hållbarhet: 1–2 år. Om den inte ätits upp innan dess, vill säga – risken för det är ganska stor.

Att koka sylt är enkelt, likaså saft – men det gäller att undvika mögelfällorna. Den första dyker upp när du sköljer och rensar skörden. Var noggrann med att skära bort alla fula eller skadade delar på frukterna eller bären. En enda dålig bit kan orsaka mögel och jäsning.

Burkar och flaskor – rena och torra

Lika viktigt är det att använda rena burkar och flaskor. Om de har stått oanvända ett tag eller är nyköpta behöver de diskas. Därefter är det en bra idé att köra dem i ugnen på 100 graders värme i cirka tio minuter. Dels för att sterilisera dem, dels för att de riskerar att spricka om de är kalla när man häller i het sylt eller saft. Se också till att de är helt torra, då mögel kan uppstå i vatten som är kvar från rengöringen.

Njut av egenplockad frukt, bär och svamp – året runt.

Njut av egenplockad frukt, bär och svamp – året runt.

Foto: Clas Ohlson

Burkarna och flaskorna ska gärna fyllas upp till kanten, och locket sättas på direkt. Därefter bör de förvaras mörkt och svalt för att hålla längre.

Njut av egenplockad frukt, bär och svamp – året runt. Foto: Clas Ohlson

Därför bör du inte minska på sockret

Sylt och saft behöver sockras ordentligt. Inte bara för smakens skull utan även för hållbarheten. Socker håller nämligen mögel och jäsning borta. 

Vill du ändå minska på sötman bör du frysa in saften eller sylten för att den ska hålla. Samma gäller rårörd sylt, den trivs också bäst i frysen.

Lingon, hjortron och tranbär är dock lite annorlunda. Dessa innehåller konserveringsämnet bensoensyra som ger en lång hållbarhet även med mindre socker.

Så tar du hand om årets svampfynd

Egenplockad svamp förgyller de flesta måltider. Det bästa sättet att ta vara på skogens små guldklimpar är att torka dem. Förvara dem sedan i glasburk med tättslutande lock i ett mörkt och torrt utrymme – då håller de i flera år.

De flesta matsvampar går bra att torka. Mindre sorter, exempelvis trattkantareller, kan torkas hela. Större svampar torkar bättre om de skivas i mindre bitar.

Torkprocessen kan ske i vanlig rumstemperatur och brukar då ta några dygn. Sprid ut svamparna på exempelvis ett myggnät eller hushållspapper. Eller med en svamptorkare, som även kan användas för att torka exempelvis äpplen, örter och bär.

Du kan också torka svampen på lägsta värme i en varmluftsugn. Men håll koll på temperaturen: den får inte överstiga 50 grader.

När svampen är så torr att den lätt smulas sönder är den färdig.

Annons
Detta är en annons från Clas Ohlson, den är inte skriven av journalisterna på SvD:s redaktion.