Annons

Inget i livet är för stort för ett A4-ark

Charlie Järpvall får årets Cliopris för sin doktorsavhandling ”Pappersarbete”.
Charlie Järpvall får årets Cliopris för sin doktorsavhandling ”Pappersarbete”. Foto: Lars Pehrson

I en tid när digitalisering stjäl all uppmärksamhet har mediehistorikern Charlie Järpvall vänt blicken mot en informationsteknologi som är så självklar att den inte syns: A4-papperet. Nu belönas han med Cliopriset.

Publicerad

Det var en konstutställning som gav Charlie Järpvall idén till doktorsavhandlingen ”Pappersarbete”. En vän hade berättat om en konstnär som ställde ut de A4-papper som symboliserade livets viktigaste händelser.

– Allting man gör i livet markeras ju av ett A4-papper: när min dotter föddes fick vi en blankett om hur det hade gått på förlossningen, efter 13 års slit i skolan fick jag två A4-papper, och så vidare. Berättelsen om utställningen fick mig att inse: Aha, A4-papper är något!, berättar han när vi möts under Bokmässan i Göteborg.

Rationaliseringen av kontorsarbetet begränsade sig inte till kontorspapperets format. ”Sekreterarhandboken” från 1950 förespråkade till exempel att allt som en kontorist kunde tänkas behöva skulle finnas inom armens radie.

Foto: ”Pappersarbete” av Charlie Järpvall Bild 1 av 3

Charlie Järpvall är verksam vid institutionen för kommunikation och medier, Lunds universitet.

Foto: Lars Pehrson Bild 2 av 3

”Bara för att man är pappersforskare betyder det inte att man har koll på sina papper”, säger Charlie Järpvall om ordningen på sitt eget skrivbord.

Foto: Lars Pehrson Bild 3 av 3
Annons
Annons
Annons