Annons
X
Annons
X

Så eldar du säkert i din öppna spis

För att höja trivselnivån eller som alternativ värmekälla - allt fler eldar i kaminer och öppna spisar av olika slag. Men inte alla vet hur man tar hand om askan och hälften av alla villabränder är eldstadsrelaterade. Inger och Lennart Åberg förlorade sitt garage.

Lennart Åberg hade eldat i eldstaden dagen innan och trodde att askan svalnat när han lade den på komposten. Ett antal timmar senare brann garaget. Idag har han byggt upp det igen.
Lennart Åberg hade eldat i eldstaden dagen innan och trodde att askan svalnat när han lade den på komposten. Ett antal timmar senare brann garaget. Idag har han byggt upp det igen. Foto: LARS PEHRSON

Efter att ha eldat dagen innan ville de sopa ur askan från kakelugnen. Det var tre dagar innan jul och dags för storstädning. Askan placerades i en plåthink, Lennart bar ut den och lade på komposten. Många timmar senare bankar det på dörren, grannen har upptäckt att hela garaget brinner för fullt.

– Halva taket föll in, hela vinden brann och en rejäl eldkvast stack ut, säger Lennart Åberg och visar hur tallen fortfarande är svedd och svart av sot.

– Vi hade tur, brandkåren kom precis i rättan tid, fyller Inger Åberg i.

Annons
X

Allt fler skaffar eldstad till sitt hem och den här typen av bränder är vanliga. Bara hos Länsförsäkringar förlorar 40 familjer sina hem varje år. Därutöver finns mindre skador, ofta på garage och altaner.

Glödrester kan finnas kvar i askan i upp till två dygn. Därför är det viktigt att förvara den i en plåthink med ett tätt lock och ställa den på ett underlag som inte är brännbart.

– Det handlar ofta om okunskap, man tror att askan svalnat efter en dag. Många lägger askan i plastpåsar, plasthinkar eller pappkartonger, vissa till och med i soppåsen. Sedan ställer de ut den på altanen. Vet man vad som kan hända så gör man inte så, säger skadeexperten Peter Bratt på Länsförsäkringar.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Även brandskyddsföreningen vittnar om att fenomenet med askbränder är vanligt förekommande. Hälften av alla villabränder är eldstadsrelaterade.

  Askan kan ha svalnat på ytan men fortfarande glöda i mitten. Om den ställs ut i en hink utan lock och det kommer en vindpust så kan den glödande askan blåsa upp på brännbara föremål och en brand riskerar att ta fart. Därför ska hinken stå i några dagar med lock på innan askan läggs på till exempel komposten.

  Inger och Lennart Åberg är glada att skadorna inte blev värre. Idag förvarar de askan i en plåthink tills de är säkra på att den svalnat ordentligt, och hoppas att andra ska lära sig av deras misstag. Idag har de byggt ett nytt garage men vissa delar från det gamla finns fortfarande kvar och på baksidan syns sotspåren runt vindsluckan.

  – Hade jag vetat om att det kunde bli så här hade jag förstås inte lagt askan där. Men man gör inte om det misstaget två gånger, säger Lennart Åberg.

  Populära quizar om politik

  Känner du igen Stockholmspolitikerna? quiz.svd.se Har du koll på politikermode? quiz.svd.se Politikernas grodor – vilka minns du? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Lennart Åberg hade eldat i eldstaden dagen innan och trodde att askan svalnat när han lade den på komposten. Ett antal timmar senare brann garaget. Idag har han byggt upp det igen.

  Foto: LARS PEHRSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X