Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Så effektiviserar du arbetsdagen

Mattias Ribbing, minnesexpert och föreläsare, berättar hur du sållar information för att effektivisera arbetsdagen.

Text: Olivia Hagéus - 17 november 2017
Annons

För åtta år sedan började Mattias Ribbing att intressera sig för hur minnet fungerade. Det dröjde inte länge innan han var han uppslukad av teorier, tekniker och studier inom ämnet, och blev snart minnesexpert. Numera föreläser han runt hela världen för att dela med sig av sina erfarenheter av att “låsa upp” hjärnan.

Förutom att förbättra minnet är en viktig del i undervisningen att lära sig hur man sållar information.

– Vi lever i ett konstant nyhetsflöde, säger Mattias, och vi tar ständigt in information. Arbetsplatsen är inget undantag. Vår inkorg är förmodligen den största källan till utbrändhet. Flödet och jobbet tar aldrig slut.

Coursio 3app.coursio.com

Så hur gör man för att maximera sin arbetsdag?
– Nummer ett: sluta göra flera saker samtidigt. Att det skulle vara bra att multitaska är en myt, det slutar bara med att du inte gör någonting ordentligt. Det är extremt ineffektivt att försöka jobba med flera saker samtidigt.

Annons
Annons

Istället tipsar Mattias om att man ska skriva en lista i punktform där man skriver ner vad man behöver göra, utan att börja på olika punkter i förväg. Det är enkelt att börja i mitten eller påbörja två uppgifter samtidigt, men nyckeln är att starta från början och beta igenom listan uppifrån och ner.

– Allt handlar egentligen om att ta tillbaka kontrollen över våra hjärnor, över vad vi tar in. Detta blir extra viktigt när vi arbetar i öppna kontorslandskap och bullriga miljöer. Där kommer jag gärna tillbaka till punktlistan; så fort du organiserar ditt schema och fokuserar på vad du ska göra blir det lättare att blockera ut ljuden.

Ett annat tips, som Mattias betonar är oerhört viktigt, är att ta kontroll över sin mail. I dag lämnar många kontoret när de slutar – men inte själva jobbet. “Det digitala hundkopplet”, som Mattias kallar det, orsakar stress och prestationsångest hos många som känner att de måste svara när jobbrelaterade mail dimper ner i inkorgen vid niotiden på kvällen. Det har gått så långt att man i Frankrike infört en lag som förbjuder arbetsgivare och anställda att skicka e-post gällande jobb efter en viss tid.

– Ett superenkelt och effektivt knep är att stänga av notiserna för mailen. Du vinner ingenting på att läsa mailet samma sekund som det kommit, du sliter istället ut dig eftersom du mentalt måste börja om när du återgår till din uppgift. Bestäm tider då du får kolla mailen och håll dig till dem. Du kommer genast att känna att arbetsdagen blir mer effektiv och mindre stressig.

Är du sugen på att lära dig hur du effektiviserar arbetsdagen och stressar mindre? Nu kan du ta Mattias onlinekurs hos SvD. Klicka här för att läsa mer!

Annons