Emma Frans:Så coronasäkrar du din semester

Emma Frans
Det går att ha en bra semester, om man följer restriktionerna, skriver Emma Frans i en kommentar.
Det går att ha en bra semester, om man följer restriktionerna, skriver Emma Frans i en kommentar. Foto: Erik Johansen/TT

Efter en lång vår präglad av covid-19 väntar en efterlängtad semester. Men viruset är fortfarande ett överhängande hot – som inte tar ledigt i sommar. Hur semestrar vi säkert? Vad är det allra viktigaste att tänka på?

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Är det säkert att vistas utomhus?

Ju mer nära kontakt vi har med andra människor inomhus, desto lättare sprids smittor. Det här är en viktig anledning till att vi ser att andra virus som orsakar luftvägsinfektioner – som förkylningar eller influensa – är vanliga under vinterhalvåret och minskar i förekomst på sommaren, när vi tillbringar mer tid ute i friska luften. Varmt och fuktigt väder kan också innebära att virus sprids mindre effektivt, och det finns studier som talar för att det här också gäller för det nya coronaviruset. Att vistas utomhus under semestern är alltså säkert, även i pandemitider.

Planera dina resor för att minska risk för smitta

Sedan den 13 juni är det tillåtet för symptomfria personer resa obegränsat inom Sverige, och från och med den 30 juni lyfter utrikesdepartementet sin reseavrådan för resor till Belgien, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Luxemburg, Portugal, Schweiz och Spanien. Den som är ressugen i sommar bör dock vara medveten om att vissa typer av resor innebär en ökad risk för smittspridning, och att det därför är viktigt att planera sina resor på ett sätt som minskar risken att smitta andra eller att själv bli smittad.

Annons
Annons

Vilket transportmedel är säkrast under corona?

Det transportmedel man väljer för sin resa är av stor betydelse. Att resa till sommarstugan i egen bil innebär mindre risk än att åka med kollektiva färdmedel där trängsel lätt uppstår. Folkhälsomyndigheten uppmanar oss därför till att undvika resor med färdmedel där det inte går att boka plats, som spårvagnar, tunnelbanor och stadsbussar. Den som känner sig minsta sjuk ska stanna hemma eller isolera där hon eller han befinner sig – som i sommarstugan eller på hotellrummet. För den som planerar att åka utomlands är det dessutom viktigt att sätta in sig i vilka restriktioner som gäller på resmålet.

Undvik trängsel på badplatsen

När värmen kommer vill många ta ett svalkande bad – men i pandemitider är det viktigt att fortsatt undvika stora folksamlingar och trängsel. Den badsugne bör i stället välja badplatser där det är begränsat med människor och se till att hålla avståndet. I övrigt är det säkert att bada. Det finns inga belägg för att viruset skulle kunna spridas via vatten och klor som finns i simbassänger tar dessutom kål på viruset.

Kan man träffa vänner och äldre?

Personer som är 70 år och äldre ska vara särskilt försiktiga just nu och fortsatt minska sina fysiska kontakter med andra människor så mycket det bara går. Den som vill träffa vänner eller familj kan dock göra det om det sker utomhus med ett par meters avstånd.

Även de som inte tillhör riskgrupperna bör undvika större sociala sammanhang som bröllop, begravningar och dop, eftersom fler fysiska kontakter innebär fler potentiella smittobärare. Större covid-19-utbrott har kunnat härledas till just den typen av sammankomster. Något som på engelska kallas ”superspread events” och oftast inneburit att många människor från olika hushåll träffas inomhus och har nära kontakt. 

Vilka vi träffar är också av betydelse. Att träffa samma personer vid återkommande tillfällen innebär en mindre risk för sjukdom jämfört med om vi ständigt träffa nya människor.

Semestra säkert – njut av naturen

Sommaren 2020 kommer gå till historien som en sommar då ingenting var som vanligt. Eftersom covid-19 utgör ett hot för vår hälsa behöver vi hålla fast vid Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att bromsa smittspridningen, men den som semestrar säkert och smart kan ändå tillbringa sin semester med att njuta av både natur, resor, bad och socialt umgänge.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons