X
Annons
X
Robotteknik är 15-årige Jonne Metcalfes favoritämne. Sedan 2016 finns ämnet med i finska läroplanen. Eleverna på Esbo kristna skola har också skickat upp svamp i rymden.
Robotteknik är 15-årige Jonne Metcalfes favoritämne. Sedan 2016 finns ämnet med i finska läroplanen. Eleverna på Esbo kristna skola har också skickat upp svamp i rymden. Foto: Cata Portin

Finland bygger framtidsskola – och riskerar ras i Pisa

Långläsning

Topprankning i Pisa till trots stöper Finland om sin skola med sikte på framtiden. Men kritikerna varnar för att det hyllade skolsystemet riskerar att förvandlas till det utskällda svenska systemet.

Skolan andas inte alls high tech där den ligger inhyst i en gammal kontorslokal i Esbo. Interiören är typisk old school med white boards och planscher i klassrummen. Men så tar läraren Hanna Niemelä in oss i en trång skrubb. Det lyser från en låda med genomskinliga väggar som låter som en robot från en sci fi-film. Inuti finns en apparat som liknar en industrirobot i miniformat. Det är skolans 3D-skrivare som är i färd med att skriva ut en elevdesignad drönare.

Esbo kristna skola ligger i framkant när det kommer till ny teknik i finska skolan. Men det är åt det hållet hela skolsystemet är på väg. År 2016 implementerades en ny läroplan i grundskolan där både programmering och robotteknik ingår. Trots att det finska skolundret efter topplaceringar i internationella skolrankningen Pisa hyllats unisont beslutade Finland att reformera sin skola. Syftet var att anpassa utbildningen till en framtid präglad av globalisering, digitalisering och mobilitet.

Robotteknik är 15-årige Jonne Metcalfes favoritämne. Sedan 2016 finns ämnet med i finska läroplanen. Eleverna på Esbo kristna skola har också skickat upp svamp i rymden.

Foto: Cata Portin Bild 1 av 4

Femmorna i Esbo kristna skola designar snöflingor som sedan ska skrivas ut i 3D-skrivare.

Foto: Cata Portin Bild 2 av 4

Hanna Niemelä hjälper Jonne Metcalfe att fixa med drönaren.

Foto: Cata Portin Bild 3 av 4

Jonne Metcalfe tycker bättre om att jobba med händerna än att plugga teoretiska ämnen.

Foto: Cata Portin Bild 4 av 4
Annons
X
Annons
X
Annons
X