Robotteknik är 15-årige Jonne Metcalfes favoritämne. Sedan 2016 finns ämnet med i finska läroplanen. Eleverna på Esbo kristna skola har också skickat upp svamp i rymden.
Robotteknik är 15-årige Jonne Metcalfes favoritämne. Sedan 2016 finns ämnet med i finska läroplanen. Eleverna på Esbo kristna skola har också skickat upp svamp i rymden. Foto: Cata Portin

Finland bygger framtidsskola – och riskerar ras i Pisa

Topprankning i Pisa till trots stöper Finland om sin skola med sikte på framtiden. Men kritikerna varnar för att det hyllade skolsystemet riskerar att förvandlas till det utskällda svenska systemet.

Publicerad

Skolan andas inte alls high tech där den ligger inhyst i en gammal kontorslokal i Esbo. Interiören är typisk old school med white boards och planscher i klassrummen. Men så tar läraren Hanna Niemelä in oss i en trång skrubb. Det lyser från en låda med genomskinliga väggar som låter som en robot från en sci fi-film. Inuti finns en apparat som liknar en industrirobot i miniformat. Det är skolans 3D-skrivare som är i färd med att skriva ut en elevdesignad drönare.