Annons

Tyska husetSå bröts den tyska tystnaden efter Auschwitz

Annette Hess är född 1967. Hennes roman "Tyska huset" handlar om Auschwitzrättegångarna, som kom att bli avgörande för Västtysklands uppgörelse med nazismen.
Annette Hess är född 1967. Hennes roman "Tyska huset" handlar om Auschwitzrättegångarna, som kom att bli avgörande för Västtysklands uppgörelse med nazismen. Foto: Silvia Medina

Annette Hess som skrev tv-serien ”Weissensee”, debuterar med ”Tyska huset”. Romanen handlar om krögarfamiljen Bruhn vars dotter Eva kallas in för att tolka under de så kallade Auschwitzrättegångarna.

Under strecket
Publicerad

Annette Hess arbetar sedan 20 år tillbaka som manusförfattare för film och teve, bland annat skapade hon den framgångsrika serien "Weissensee".

I det Tyskland som växte fram efter andra världskriget och Nürnbergrättegångarna 1945-49 rådde största möjliga tystnad. De högst uppsatta nazistiska förbrytarna hade dömts eller mött döden. Därefter skulle det förgångna vara förgånget. Samhället skulle återuppbyggas och även gamla nazister bjöds in att delta. Frågor ställdes sällan. Locket på politiken pågick tillräckligt länge för att många unga tyskar endast kom att ha vaga föreställningar om brotten som begåtts under Förintelsen.

Den tysk-judiske juristen Fritz Bauer – som överlevt nazismen i Danmark och Sverige – ville ändra på detta. Han ville inte bara skipa rättvisa, han ville också visa hur en verklig rättsstat fungerar. I egenskap av statsåklagare i delstaten Hessen med säte i Frankfurt började han arbeta för att ställa inför rätta de som på lägre nivåer medverkat i brott mot mänskligheten. Auschwitzrättegångarna, som de kom att kallas, hölls under 1960-talet.

Annons
Annons
Annons