Annons

Star Wars: The last jediSå bra är nya Star wars-filmen: Ett utmärkt äventyr

Finn i slagsmål med den mörka sidan.
Finn i slagsmål med den mörka sidan. Foto: Lucasfilm/Disney

”The last jedi”, den åttonde filmen i den pågående ”Star wars”-sagan, hade potential att bli mästerlig. Men trots hisnande rymdstrider och några av seriens bästa scener lever den inte upp till de skyhöga förväntningarna.

Under strecket
Publicerad

Rey (Daisy Ridley) med lasersvärd.

Foto: LucasfilmBild 1 av 9
Foto: Lucasfilm/DisneyBild 2 av 9

Luke Skywalker – lika vresig som sin läromästare Yoda.

Foto: Lucasfilm/DisneyBild 3 av 9
Foto: Lucasfilm/DisneyBild 4 av 9
Foto: Lucasfilm/DisneyBild 5 av 9
Foto: Lucasfilm/DisneyBild 6 av 9
Foto: Lucasfilm/DisneyBild 7 av 9

Även en brutal superskurk kan känna sig emo ibland.

Foto: Lucasfilm/DisneyBild 8 av 9
Foto: Lucasfilm/DisneyBild 9 av 9

Så var det dags för mellanfilmen i den pågående ”Star wars”-serien som inleddes med 2015 års ”The force awakens” (förra årets ”Rogue one” var som bekant en av tre planerade spinoff-filmer). Motsvarande del i originaltrilogin är ”Star wars”-sagans överlägset bästa och deppigaste film; ”Rymdimperiet slår tillbaka” (1980) som ju till stor del utspelar sig på den smutsiga träskplaneten Dagobah där unge Luke Skywalker, genom mödosamma fysiska och psykiska prövningar, måste komma i balans med kraften med hjälp av åldrade jedimästaren Yoda.

”The last jedi” tilldrar sig i sin tur till stor del på vattenplaneten Ahch-To där unga Rey (Daisy Ridley), genom mödosamma fysiska och psykiska prövningar, måste komma i balans med kraften med hjälp av åldrade jedimästaren Luke. Likheterna är om inte slående så definitivt i allra högsta grad närvarande.

Annons
Annons
Annons