Så botar du sommarens värsta plågor

Sol, bad, ledighet … Mycket med sommaren är härligt. Men det finns även mindre roliga saker. Så här hanterar du ”sommarplågorna”.

Publicerad
Det är viktigt att hålla skrubbsåren rena.

Det är viktigt att hålla skrubbsåren rena.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

1 / 6

SKRUBBSÅR – Smuts i såret

Det är viktigt att hålla skrubbsåren rena. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Skrubbsår på knäna hör tyvärr sommaren till. Viktigaste är att göra rent såret med mild tvål och vatten. Ett färskt skrubbsår är ofta ­bedövat ett par minuter så passa på att borsta borts smuts då. Låt sedan såret lufttorka och sätt på ett skyddande plåster. När såret fått en skorpa kan det läka färdigt av sig självt. Asfaltsrester i sår är ibland knepigt att få bort. Paraffinolja eller liknande olja kan hjälpa. Funkar inte det kan du få hjälp på vårdcentralen.

Skyddar mot ultravioletta strålar.

Skyddar mot ultravioletta strålar.

Foto: Mats Andersson/TT

2 / 6

SOLEN – Ger brännskador

Skyddar mot ultravioletta strålar. Foto: Mats Andersson/TT

Många av oss har längtat efter solens värmande strålar, men de innehåller också ultraviolett strålning som kan ge brännskador. Får man för mycket sol på sig som barn, ökar dessutom risken att drabbas av hudcancer som vuxen. Bästa solskyddet är kläder, hatt och solglasögon. Oskyddade kroppsdelar bör smörjas med solskyddsmedel. Försök också att undvika den starka solen mitt på dagen. Titta på din egen skugga för att ta reda på hur stark solen är. Kort skugga = solen är stark. Lång skugga = solen är inte så stark.

Sprutar in kliande saliv.

Sprutar in kliande saliv.

Foto: Johan Nilsson/ TT

3 / 6

MYGGOR – Sticks och klirar

Sprutar in kliande saliv. Foto: Johan Nilsson/ TT

Det finns hundratals myggsorter i Sverige, men bara ett 40-tal som sticks. När myggan sticker sprutar den in saliv i såret. Det gör att blodet inte stelnar innan myggan hunnit suga färdigt. Hos den som blir biten kan stickstället rodna och svullna. Oftast kliar det också. Försök dock att inte klia. Kliet förvärras då och stickstället kan bli infekterat. För att undvika att bli myggbiten kan man använda ljusa kläder eftersom myggor dras till mörka färger. Mygg­medel som stryks på huden kan också skrämma bort dessa irriterande blodsugare.

Röd brännmanet

Röd brännmanet

Foto: Tor Andre Johannessen, TT

4 / 6

BRÄNNMANETER – Små giftnålar

Röd brännmanet Foto: Tor Andre Johannessen, TT

Om du badar längs Sveriges västkust så se upp så att det inte finns någon brännmanet där du hoppar i. Det finns två sorters svenska brännmaneter. Den röda kan bli en halv meter i diameter och har ­meterlånga trådar – tentakler –  som hänger ner från undersidan. Den blå är något mindre.
På brännmanetens trådar ­sitter giftiga nässelceller som skjuter in små giftnålar om man rör vid dem. Det är obehagligt, men inte farligt. Har du blivit bränd så försök att plocka bort trådar från huden och skölj sedan med havsvatten för att lindra smärtan. Om du mår väldigt ­dåligt så ska du uppsöka sjukhus.

AJ! Det är jobbigt att bränna sig på brännässlor.

AJ! Det är jobbigt att bränna sig på brännässlor.

Foto: Hasse Holmberg/ TT

5 / 6

NÄSSLOR – Ger en brännande känsla

AJ! Det är jobbigt att bränna sig på brännässlor. Foto: Hasse Holmberg/ TT

Har du letat efter bollar i täta snår och kommit ut med en brännande känsla på benet? I sådana fall har du nog kommit åt en brännässla. Den är täckt med luddiga brännhår som innehåller myrsyra. När något kommer åt ett hår, går spetsen av och myrsyra sprutas ut. Syran kan göra att huden börja klia och svida. Skölj huden i kallt vatten och stryk på kylbalsam eller bedövande salva om det behövs. Efter en kvart brukar smärtan vara borta.

Uppförstorad blodsugare.

Uppförstorad blodsugare.

Foto: Fredrik Sandberg/ TT

6 / 6

FÄSTINGAR – Sprider sjukdomar

Uppförstorad blodsugare. Foto: Fredrik Sandberg/ TT

Att få en fästing är oftast ofarligt, men ett fåtal av dessa små blod­sugare kan orsaka sjukdomar. En röd ring kring bettet kan tyda på att du har fått borrelia. Det kan man inte vaccinera sig mot, men infektionen kan botas med antibiotika. Utan behandling kan borrelia ge en mängd symptom, bland annat tillfällig ansiktsförlamning.
En annan sjukdom som sprids via fästingar är TBE, ett slags hjärn­inflammation. Den går inte att bota, men man kan skydda sig genom vaccination. Risken för att bli smittad ökar ju längre tid fästingen sitter kvar. Om du hittar en fästing på kroppen ska du därför ta bort den så fort som möjligt.

SvD Juniorsvd.se
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons