Annons
X
Annons
X
Ledare
Op ed

Fredrik Johansson: Öppna era hjärtan – det ofullbordade talet

Fredrik Reinfeldt.
Fredrik Reinfeldt. Foto: PONTUS LUNDAHL

OP-ED

**I det aktuella **numret av tidskriften Neo publiceras en essä av den nyligen avgångne moderate riksdagsledamoten Mats Johansson.

Essän är välskriven och mycket underhållande. Men framför allt ger Johansson interiörer från ett riksdagsliv som har sina tydliga och begränsande ramar. Det är rätt tufft. Men det är ett liv som faktiskt inte blir bättre än vad man själv försöker göra av det.

Politik på den nivån handlar om att utöva makt, om att vara en del av ett lag och att acceptera att det finns ett betydande element av intern disciplin. Det är inte alltid vackert och Mats Johansson refererar också till Bismarcks påstådda parallell mellan lagstiftning och korvtillverkning. Man vill helst inte veta hur det går till.

Annons
X

För Johansson ställer det egentligen bara än högre krav på integritet och på att ha en klar uppfattning om vilka strider man ska vara villig att ta. För i slutänden vilar ändå riksdagsledamotens mandat på väljarnas förtroende och på ansvaret hos den enskilde riksdagsledamoten att lita till sitt eget omdöme och samvete.

**Men det som **rönt mest uppmärksamhet är hans analys av 2014 års valrörelse och då främst hans kritik av Fredrik Reinfeldts ”Öppna era hjärtan”-tal i inledningen av valrörelsen. Johansson känner sympati för Reinfeldts budskap, men partiet var inte med på noterna. För Expressen beskriver han det som att många valarbetare kände sig ”överkörda, överraskade och otränade”.

Talet hade antagligen en sådan effekt, men grundproblemet är – i min mening – ett annat. Det heter att man inte ska överskatta väljarnas kunskaper, men framför allt aldrig underskatta deras intelligens. Jag tror att Reinfeldt gjorde det senare.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Inte i den mening som Sverigedemokraternas närmast erotiskt uppjagade partiledning trodde. Att med glittrande ögon flåsa om ”julklapp” var bara vulgärt. Reinfeldts misstag låg i att talet var ofullständigt.

  **För mig är **det självklart att Sverige ska ha så öppna gränser som möjligt för att människor ska kunna flytta hit av rätt skäl. Rätt skäl är att Sverige ska vara ett land där man genom hårt arbete och företagsamhet kan skapa sig en framtid.

  Flyktingar tar vi emot för att det är en humanitär skyldighet. Det räcker bara att följa en nyhetssändning för att inse att situationen i världen är sådan att vi kommer behöva ta emot många flyktingar under de kommande åren. Vi kan inte stå och titta på när män, kvinnor och barn slaktas för sin religion eller etnicitet.

  Sverigedemokraternas framgångar handlar inte om att människor inte förstår det. Men väljarna känner att vi inte kan göra detta ensamma. Och de vill veta att vi gör detta på rätt sätt.

  **”Öppna era hjärtan” **hade därför behövt följas av tre saker:

  1. Sverige ska, på ren svenska, ställa till med ”ett j-vla liv” i EU för att andra medlemsländer ska göra sin del. Reinfeldt borde namngivit länder och sagt att han skulle kontakta dessa länders stats- och regeringschefer för att i skarpast lämpliga ordalag klargöra Sveriges position. Även om effekten uteblivit i sak skulle det funnits ett politiskt värde – nationellt och i EU.

  2. Vi behöver prioritera flyktingmottagandet. Det är den verkligt svåra frågan. Men vi måste avgöra skyddsbehov. Och därmed säga att vi därför – i en rättsäker process – också måste säga nej till dem som inte har skyddsbehov.

  3. Vi måste orka diskutera integrationspolitiken; hur fungerar vår arbetsmarknad, vår bostadsmarknad, vilka krav ställer vi osv.

  Av valtaktiska skäl hade Reinfeldt möjligen kunnat släppa punkt 3. Men han hade behövt de två första. Då hade han inte bara talat till väljarnas hjärtan – vilket han gjorde med den äran, utan också på allvar till deras hjärnor.

  **Fredrik Johansson **är gästbloggare hos SvD Ledare samt kommunikationsrådgivare. Hans inlägg kan läsas på
  blog.svd.se/ihogermarginalen
  fjohansson929@gmail.com

  Annons
  Annons
  X

  Fredrik Reinfeldt.

  Foto: PONTUS LUNDAHL Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X