Så bör vi äta för att rädda jorden

Mer grönsaker, och då gärna mer av baljväxter. Det måste vi människor äta mer av för en hållbar utveckling. Som denna vegetariska chili med bönor.
Mer grönsaker, och då gärna mer av baljväxter. Det måste vi människor äta mer av för en hållbar utveckling. Som denna vegetariska chili med bönor. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Mängden rött kött måste mer än halveras, samtidigt som mängden frukt och grönsaker måste bli dubbelt så stor. Det visar den första vetenskapliga sammanställningen över hur vi bör äta för att jorden inte ska drabbas av "katastrofal skada".

Under strecket
Johan Nilsson/TT
Publicerad
Annons

Det är den ansedda tidskriften The Lancet som ligger bakom den ovanligt skarpa varningen. På initiativ av tidskriften, och i samarbete med bland annat Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet, publicerar den nu en rapport som visar hur vi människor bör äta för att livet på jorden – såsom vi känner det i dag – inte ska drabbas av katastrofal skada på planeten.

Bakgrunden till EAT-Lancet Commission, som initiativet kallas, är att fler än tre miljarder människor är felnärda i dag, antingen på grund av att de lider av under- eller övervikt. Detta samtidigt som dagens matproduktion utarmar jordens resurser på ett ohållbart sätt och är en drivande faktor bakom klimatförändringen. Lägg därtill det faktum att antalet munnar beräknas vara 2,5 miljarder fler inom en snar framtid. För om bara 30 år (2050) beräknas jordens befolkning att vara 10 miljarder.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons