Annons

”Så bör skolor hantera krav på specialkost”

Individuella mat- och måltidslösningar måste fortsättningsvis vara förbehållna just de barn och unga – inte fler och inte heller färre – som verkligen är i behov av dem, skriver debattörerna.
Individuella mat- och måltidslösningar måste fortsättningsvis vara förbehållna just de barn och unga – inte fler och inte heller färre – som verkligen är i behov av dem, skriver debattörerna. Foto: Tomas Oneborg

Det krävs en attitydförändring till måltiderna i förskolan och skolan. Föreställningar om skolmåltider ”à la carte” måste ge vika, skriver debattörer från Kost & Näring, en branschförening inom Ledarna.

Under strecket
Publicerad

Med över två miljoner serverade måltider i förskolor och skolor har de offentliga måltidsverksamheterna mycket stor betydelse för mående och hälsa bland Sveriges barn och unga. En skattefinansierad och i internationell jämförelse närmast unik restaurangrörelse som det finns all anledning att vara stolt över, och fortsätta värna.

Men någonting har hänt. Under de senaste åren har vi kost- och måltidschefer med oro kunnat notera en mycket kraftig ökning av önskemål om – och ofta högljudda krav på – individuella avvikelser från standardutbudet av måltider, normalkosten, i förskolor och skolor.

Annons
Annons
Annons