Annons

Så bör båtarna med flyktingar stoppas

Tydliga regler och strikta gränskontroller är det enda sättet att stoppa människosmugglare. Europa bör därför göra som Australien, och se till att stoppa båtarna stoppas i Afrika, skriver företrädare för SD.

Under strecket
Publicerad

Kent Ekeroth, Paula Bieler, Markus Wiechel och Kristina Winberg

Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT, JONAS EKSTRÖMER/TT, RIKSDAGEN, FREDRIK PERSSON/TT

Migranter på det italienska militärfartyget ”Chimera” väntar på att stiga av, onsdagen den 22 april.

Foto: FRANCESCO PECORARO/AP

I veckan rapporterades om stora drunkningsolyckor i Medelhavet. Att människosmugglare regelbundet trafikerar dessa vatten är ingen nyhet, inte heller att det ofta är förenat med livsfara att vända sig till dessa för att ta sig till Europa. Det är inte första gången båtarna som olagligen fraktar individer till Europa förliser och lämnar sina passagerare att dö. Givet den politik som EU och Sverige för är det inte heller sista.

Dagens situation är tragisk, på många sätt. Självklart är det en stor tragedi i sig att människor mister livet. Men det blir än värre av att detta sker till följd av en politik som uppmuntrar livsfarliga båtfärder genom att acceptera dessa som vägar in i Europa med efterföljande uppehållstillstånd, och den välfärd som följer med detta. När en olaglig väg erbjuder samma möjligheter som en laglig blir den ett reellt alternativ.

Annons
Annons
Annons