Så blir Sverige fritt från utsläpp

Regeringen startar nu ett omfattande arbete för en färdplan till ett Sverige helt utan klimatutsläpp om 40 år. Det behövs länder som går före, skriver miljöminister Andreas Carlgren (C) som presenterar färdplanen vid regeringens sommarfika i dag.

Under strecket
Publicerad

Det behövs länder som går före och visar att det går att minska utsläppen och samtidigt skapa goda förutsättningar för gott liv, skriver miljöminister Andreas Carlgren.

Foto: LARS PEHRSON
Annons

Runt om i Sverige har jag mött människors underbara engagemang för klimatet och miljön. Många som vill göra mer, minska utsläppen mer, göra större insatser för miljön. Men alla vi som känner detta stora engagemang – villaägare, lägenhetsboende, anställda, företagare, gamla, unga – behöver också veta att andra är med och gör motsvarande ansträngningar. Vi behöver veta att hela samhället ställs på fötter, att vi tillsammans utvecklas på ett sätt som är hållbart för jordens klimat och våra barn och barnbarn.

Det behövs länder som går före och visar att det går att minska utsläppen och samtidigt skapa goda förutsättningar för gott liv. Sverige ska vara ett land som samlar och drar med sig andra länder i utvecklingen mot en grön ekonomi och en grön framtid. Vi ska klara det som många bara drömmer om – möjligheten att leva rikare liv sam- tidigt som vi förorenar mindre.

Annons
Annons
Annons