Annons
X
Annons
X

Så blir nya skollagen

Ökade krav på friskolor. Snabbt och utökat stöd till elever med svårigheter. Dåliga skolor kan stängas. SvD har gått igenom de största förändringarna i nya skollagen.

Nya skollagen innebär att du inte kan läsa upp dina betyg om du har ett bättre resultat än IG - på bild frv Nicklas Ljunggren, Frida Proschinger och Carlos Leon
Nya skollagen innebär att du inte kan läsa upp dina betyg om du har ett bättre resultat än IG - på bild frv Nicklas Ljunggren, Frida Proschinger och Carlos Leon Foto: YVONNE ÅSELL

1. Mindre skillnad mellan friskolor och kommunala skolor

Alla elever ska - oavsett om de går på kommunal eller fristående skola - få tillgång till skolläkare, skolsköterska, psykolog och kurator. De ska dessutom ha tillgång till skolbibliotek och erbjudas studie- och yrkesvägledning.

– Jag vill inte utesluta att det finns friskolor som har haft en låg ambitionsnivå av kostnadsskäl, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP).

Annons
X

Friskolor är inte längre komplement, utan konkurrenter till kommunala skolor och därför måste villkoren bli mer lika, enligt ministern. Alla skolor måste följa kurs- och läroplanen. Alla elever ska garanteras samma antal undervisningstimmar.

En friskola ska också kunna överklaga till kommunen om skolpengen är för låg.

Idag har många skolor stora ekonomiska problem.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vi är medvetna om att några punkter är ambitionsökningar och kräver att vi skickar med resurser, säger Jan Björklund.

  2. Skärpta regler för religiösa friskolor

  Det blir inget förbud mot religiösa friskolor men texten skärps: all undervisning ska vara icke-konfessionell. Frivillig bordsbön och religiösa lektioner utanför den obligatoriska undervisningen är fortsatt tillåtet.

  – Att man jämställer skapelseberättelsen med Darwins utvecklingslära eller att man har en tydligt negativ attityd mot homosexuella innebär att man bryter mot skollagen och då kan man bli med tillståndet, säger Jan Björklund.

  Skolinspektionen ska också få möjlighet att granska bidrag till friskolor.

  Vänsterpartiet och Socialdemokraterna tycker att formuleringarna är för svaga.

  – Med största sannolikhet kommer religiösa sekter kunna starta friskolor precis som idag, säger Marie Granlund (S).

  3. Elevers rätt till stöd

  Om en elev har stora svårigheter i skolan ska skolledningen sätta in ett åtgärdsprogram. I den nya lagen kan föräldrar som inte är nöjda med hur skolan sköter detta överklaga till Skolväsendets överklagandenämnd.

  – Rätten till att få stöd och hjälp tidigt utökas kraftigt, säger Jan Björklund.

  Reformen applåderas av S, V och MP, som påminner om att förslaget fanns med redan i skollagsarbetet som leddes av Socialdemokraterna.

  4. Dåliga skolor kan stängas

  Skolinspektionen får mer muskler. Inspektionen kan utdöma vite, rätta till brister – och i slutändan dra in tillståndet för en friskola eller omedelbart stänga en kommunal skola som bryter mot skollagen.

  5. Elitklasser permanentas

  I nya skollagens första paragraf, första kapitel står det att ”barn och elever ska ges stöd och stimulans så att de utvecklas så långt som möjligt”. Det här är de borgerligas käpphäst: de studiebegåvade eleverna ska inte behöva ”rulla tummarna” i skolan. Antagningsprov till profilklasser ska bli tillåtet från och med årskurs 7.

  6. Vite för lång förskolekö

  Den kommun som inte kan erbjuda förskoleplats inom fyra månader ska tvingas betala vite. Dagens garanti utan sanktioner är verkningslös, anser Jan Björklund:

  – Värst i klassen är Göteborgs kommun. Jag skulle vilja kalla den här paragrafen för Lex Göteborg.

  Annons
  Annons
  X

  Nya skollagen innebär att du inte kan läsa upp dina betyg om du har ett bättre resultat än IG - på bild frv Nicklas Ljunggren, Frida Proschinger och Carlos Leon

  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X