Annons
X
Annons
X

Så blir framtidens spa

Fenomenet spa växer så att det bubblar, oavsett kriser. Vart är utvecklingen på väg och var hittar man de bästa nya anläggningarna i Europa? Några företrädare för branschen pekar ut framtidens spa.

[object Object]
Ragdale hall health hydro and thermal spa, England. Carina Billetun och Anders Pihl har för SvD Resor valt ut några av Europas nya spa. Foto: RAGDALE HALL

Vi vårdar våra kroppar mer än någonsin och för allt större summor pengar. Spaindustrin är en global trend som tar jätteskutt på flera miljarder dollar i ökad omsättning varje år.

Sedan spa-idén föddes i USA på 1970-talet har begreppet gått från att vara statussymbol för de rikaste till en vardagslyx som många unnar sig på utlandssemestern. Utvecklingen till spa som en del av standardutbudet har gått fort. Hotell som byggs idag har så gott som alltid någon form av relaxavdelning. Den stora världen må skakas av kris, men in till det allenarådande lugnet i spa-världen tycks vibrationerna inte ha nått.

Maria Grunditz på spakonceptet Kerstin Florian, ser en fortsatt ökad efterfrågan på spabehandlingar.

Annons
X

– De som har skapat sig en bra rutin på spa, och mår väl av det, vill i första hand inte dra in på något så viktigt som sin hälsa.

Begränsar ändå inte ens inkomst om och vilka slags spa-resor man gör?

– Det är ju ett val man gör. Många människor åker på till exempel golfresor. Att åka på spa-resa är en prioritering som man gärna sparar till.

Maria Grunditz menar att eftersom populariteten ökar så följer krav på förändringar i till exempel design och behandlingsmenyer, samt förväntningar på hög kvalité i utförda behandlingar.

– En av de nya trenderna i USA är en yngre kundkategori, från 18 år och uppåt. De ställer andra krav på ett spa än vad äldre gör - som till exempel möjligheten att ha med sig ipoden under massagen.

Lars Ericson, ordförande i branschorganisationen Spa & hälsa, tror att vi inom snar framtid kommer att se ett mycket rikare utbud av variationer på spa.

– Spa-begreppet är så etablerat att man numera talar om en mogen bransch där man kan särskilja produkter. Ett spa är inte längre bara ett spa.

Han ser en trend i Europa där de gamla kurorterna öppnar sig mot andra kulturer.

– Nu kommer dessa europeiska traditioner alltmer möta andra idéer, som ayurveda, och nya former av spa kommer att uppstå.

En annan trend som blivit betydelsefull är medical spa. Spa- och hälsotrender flyter ihop, spår Lars Ericson.

– Spa i framtiden kommer inte bara vara en lyxgrej. Det kommer till exempel bli ett självklart sätt att få friskare personal.

En växande tendens bland svenska resenärer är att man åker på renodlade sparesor, framför allt i Europa.

Carina Billetun, affärsrådgivare och tidigare ordförande i Europa för internationella samfundet Ispa, sitter ofta med i kommittéer som bedömer spaanläggningars kvalitet runt om i världen. Hon pekar ut Tyskland, Schweiz, Österrike och England som de stora och etablerade europeiska länderna.

– Men Skottland och Irland har kommit starkt de senaste fem åren. Deras spa finns inte sällan i anknytning till de främsta golfanläggningarna. Här blir man förvånad. Det är inte några enkla relaxanläggningar man erbjuder nu utan riktigt avancerade spaavdelningar.

Att åka på spa utomlands är en dyrbar utgift för de flesta. Svårigheten att välja rätt spa är något Carina Billetun återkommer till.

– Visst kan man undra vad som döljer sig bakom alla turbaner och all kvinnlig fägring på broschyrernas omslag. Man får trycka på för att få veta vad som döljer sig bakom de vackra orden. Vara frågvis.

Vad ska man fråga efter?

– Vilken typ av mat erbjuds, hur är boendeformen, vad ingår? Vad måste man köpa till? Vilken nytta har behandlingen? Om jag inte vet vad jag vill ha, kan jag då boka behandling på plats?

Allt detta, liksom information om personalens utbildning, är sådant som långtifrån alltid framgår i den tryckta informationen.

– Det är lite min kritik mot branschen. Man kräver väldigt mycket av sina förstagångsbesökare.

Det finns ännu inte någon enhetlig certifiering på spa i Europa. I Sverige kan man vara med i Svenska spahotellen där man förbinder sig att uppnå vissa kvalitetskrav och övriga länder har sina respektive regler. Den internationella organisationen Ispa ställer upp vissa mål, men kraven är inte bindande.

Numera börjar topphotellen i Europa skaffa sig särskilt inköpta spakoncept som drivs av superspa-chefer, tänkta att säkerställa kvaliteten i det man erbjuder. Inte helt olikt den roll stjärnkockar spelar för hotellens restauranger.

Att spatrenderna i Europa lär specialiseras och differenteras i allt finare skurna nischer, det är Carina Billetun helt överens med Lars Ericson om.

– Javisst. Vi har bara sett början på den utvecklingen.

Anders Pihl

Annons
Annons
X

Ragdale hall health hydro and thermal spa, England. Carina Billetun och Anders Pihl har för SvD Resor valt ut några av Europas nya spa.

Foto: RAGDALE HALL Bild 1 av 11

Toskana terme bad sulza, Tyskland.

Foto: HOTEL AN DER TERME BAD SULZA Bild 2 av 11

Dolder grand, Schweiz.

Foto: STEFAN SCHMIDLIN Bild 3 av 11

Dolder grand, Schweiz.

Foto: STEFAN SCHMIDLIN Bild 4 av 11

Old course hotel & spa, Skottland.

Foto: KOHLER Bild 5 av 11

Old course hotel & spa, Skottland.

Foto: KOHLER Bild 6 av 11

Opium health spa, Cypern.

Foto: PÄR OLSSON Bild 7 av 11

Opium health spa, Cypern.

Foto: PÄR OLSSON Bild 8 av 11

Opium health spa, Cypern.

Foto: PÄR OLSSON Bild 9 av 11

Opium health spa, Cypern.

Foto: PÄR OLSSON Bild 10 av 11

Opium health spa, Cypern.

Foto: PÄR OLSSON Bild 11 av 11
Annons
X
Annons
X