Annons

”Så blir elever bättre på att skriva”

Foto: Jessica Gow/TT

Det finns flera viktiga vägar för att få skolelever att bli bättre på att skriva. Bland annat visar forskning att elever bör skriva minst 60 minuter om dagen – i alla årskurser, skriver två norska forskare.

Under strecket
Publicerad

Tv-programmet ”Skrivglappet” väckte stor uppmärksamhet i Sverige och bidrog till ännu en del i berättelsen om ett Sverige i förfall.

Få verkar bry sig om att journalisterna reste till Norge för att dokumentera forskningsbaserad skrivundervisning, som utvecklats genom ett tätt samarbete mellan lärare och forskare. Lika få verkar bry sig om att kraven till skrivförmåga har skärpts väsentligt de senaste generationerna. I dag förväntas unga kunna skriva avancerade texter – också på engelska. I programmet presenteras i stället förklaringar som saknar stöd i forskning. I efterdyningarna har Inger Enkvist skyllt på svensk utbildningspolitik, mer specifikt att fler barn får möjlighet att studera. Men varken att ge barn rätt till undervisning eller att elever lär sig att skriva också på dator är egentligen problemet.

Annons
Annons
Annons