Annons

Så blir du rik på riktigt

Under strecket
Publicerad

Upp till en viss nivå, när vi har tillräckligt, kan pengar bidra till ökad lycka. Men inte därefter. Om detta tycks den psykosociala forskningen vara slående överens.
Men vad i jösse namn är då tillräckligt? Många tänker ju: ”Jag vet att man inte blir lycklig av mycket pengar, men en sisådär två miljoner, eller tio, skulle inte sitta helt fel.” I en ny bok, Rik på riktigt (Natur och Kultur, kommer ut i bokhandeln efter påsk), funderar författarna Fredrik Warberg och Jörgen Larsson över detta.
Problemet är att ju mer vi har, desto mer behöver vi för att känna att det är tillräckligt. Kanske ligger detta delvis i människans natur, men det är också en utveckling som är skapad av de kommersiella krafterna: reklam och mycket av medieutbudet skapar ett behov, som vi upplever som vårt eget.
På ett övertygande sätt visar Warberg och Larsson att det inte finns någon ände på detta ekorrhjul. Vi måste hoppa av, om vi vill prioritera lyckan. Hur? Jo, bland annat genom att försöka tänka ut vad vi verkligen behöver,
samt genom att räkna ut vad den nya bilen eller plasmatv:n faktiskt kostar oss i tid och möda, och vad det nya faktiskt ger oss.
Sådär konkreta, men ändå livsviktiga, är många av resonemangen i boken Rik på riktigt. En inspirationsbok, men framför allt en reflektionsbok, kallar de den själva. Syftet med den är att guida läsaren till en mer värdefull vardag.
En känsla av mening, kärlek, glädje, frid och vardagsmakt är de fem värden som Warberg och Larsson sätter högst. Och för att uppnå dem måste vi kämpa för en god självkänsla, goda relationer, en sysselsättning som känns givande, ett lagom livstempo, varken för högt eller lågt och en tillräckligt god ekonomi.
Och om man inte är nöjd - vad gör man då? Enligt författarna finns det två bra vägar: Antingen försöker man bli mer förnöjsam, genom att ändra på sitt sätt att tänka och känna kring ens situation. Eller så försöker man ändra den, efter att noga ha tänkt igenom om det är värt denna ansträngning.
Och så finns det två dåliga vägar: Den ena är att vara
sur och grinig och gå omkring och förbanna omvärlden och sig själv. Den andra är att försöka förtränga problemen, sopa dem under mattan. Dessa förhållningssätt rekommenderas inte.

Annons
Annons
Annons