Annons
X
Annons
X

Så blir du lycklig – och så blir du det inte

Få många ”gillningar” på Facebook? Bli snuskigt rik? Servera mat på ett soppkök? Det går att påverka sin egen lycka. Men det gäller att inte trampa i fallgroparna. Lyckoexperten Erik Fernholm guidar SvD:s läsare till ett ökat välbefinnande i en liten lyckoskola.

Annons
X
Foto: AP Bild 1 av 1

Bild 2 av 14

1. Hitta din kompass

Foto: AP

I jakten på ett lyckligt liv finns det enligt Erik Fernholm tre viktiga grundbultar som forskningen upptäckt. En av dem är att leva i linje med sina värderingar.

För att kunna göra det måste man först och främst kunna identifiera vilka dessa är. Vad som ses som viktigast i livet är givetvis olika för olika personer.

– För dig kanske utveckling och närhet är jätteviktigt, för mig kanske det är närvaro och meningsfullhet. Det första vi behöver ta reda på är vilken som är min kompass för att hantera alla de val vi ställs inför, säger han.

Forskning visar, menar Fernholm, att ju fler valmöjligheter vi har, desto mer ångest får vi – om vi inte har en bra strategi för att hantera dem.

– När det gäller vilken schampooflaska vi ska välja i mataffären kvittar det ju, men när det gäller pojkvän, kläder, Facebookstatus, vad man vill göra i livet, då blir alla de här valmöjligheterna väldigt jobbiga. Speciellt om man inte vet vilka som är viktiga för en.

För att hitta sin strategi tipsar Fernholm om att titta tillbaka på sitt liv och försöka se mönster över när man tidigare mått och presterat som bäst.

– Då börjar man förstå vad det är man värderar. Det är en resa som aldrig tar slut, våra värderingar förändras hela tiden, men när man väl kan förstå sina mönster bakåt kan man också se in i framtiden. Då blir alla de här valen mycket enklare.

Annons
X
Annons
X
Foto: ANDERS PIHL/RESPRESS Bild 1 av 1

Bild 3 av 14

2. Utmana dig själv

Foto: ANDERS PIHL/RESPRESS

Avkoppling - ibland är det allt vad man vill ha ut av semestern.

Det andra evolutionära behovet vi människor har är att utmana oss själva och utvecklas. Alla barn föds nyfikna av en anledning, poängterar Erik Fernholm.

Det finns visserligen psykologiska mekanismer som gör att vi blir rädda för att utmana oss själva och utvecklas, men behovet som vi alla delar är en känsla av utveckling och att känna sig kompetent, menar han.

– Semestermyten om att när vi väl får slippa anstränga oss så skulle allting vara bra, den stämmer inte. Människor behöver anstränga sig i vardagen, det är inbyggt i oss. Om vi inte får kämpa då känner vi oss inte välmående.

Som med allt annat finns det en gräns, tillägger han. Det går att kämpa för mycket och bränna ut sig.

Ett tips han har är att se till att man utmanar sig själv och känner pirr i magen minst en gång i veckan.

– Sedan får man hantera de gångerna man misslyckas, men man ska bli bra på att anstränga sig och kämpa. På lång sikt ser man att det är det som är avgörande för goda resultat också, säger Erik Fernholm.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1

  Bild 4 av 14

  3. Bry dig om dig själv – och andra

  Foto: SCANPIX

  Justitieminister Beatrice Ask kramar om Gunilla Carlsson i plenisalen i Riksdagshuset i Stockholm i samband med riksmötets öppnande på tisdagen.

  Den tredje viktiga ingrediensen för lycka är den som det enligt Erik Fernholm saknas mest av i Sverige i dag: gemenskap och meningsfullhet.

  – Vi tror att vi är de här självständiga individerna som ska klara oss själva, att när vi väl har lyckats då blir vi omtyckta, men vårt tillvägagångssätt är ofta väldigt skevt, säger han.

  Den egna viljan krockar ofta med gruppens, vilket leder till ständiga kompromisser. Samtidigt som det inte går att ”köra sitt eget race”, går det enligt Fernholm inte heller att bara fokusera på andra.

  – Varken egoisten eller martyren är något att sträva efter, utan en balans mellan dem två.

  Människan har ett behov av att känna sig behövd på flera nivåer, förklarar Erik Fernholm. Både att göra en direkt skillnad, som att servera mat på ett soppköp eller hjälpa en vän, och göra någonting meningsfullt ur ett längre perspektiv, som att jobba på ett företag man tror på.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: TT Bild 1 av 1

  Bild 5 av 14

  4. Var en aktör

  Foto: TT

  En fördjupning av den första punkten, att leva i enlighet med sina värderingar, är enligt Erik Fernholm att ha en känsla av att vara aktör i sitt liv. Det innebär att ge sig själv huvuddelen av makten över hur man lever – inte ge bort den till andra.

  Är det mina handlingar som styr mitt liv, eller är det ekonomiska läget, företaget som inte vill anställa mig, min mamma, mina vänner som inte trodde mig? Det är den typen av frågor Erik Fernholm anser att alla måste ställa sig.

  – Det som styr mig lägger jag antingen innanför eller utanför mig själv. De senaste 50 åren så har människor gått från att tänka att jag orsaken i mitt liv, till att vara mycket mer externa.

  – Forskning visar att de människor som har känslan av att vara aktörer mår bättre, trivs bättre med sitt liv, medan de som har en känslan av att kraften är utanför dem själva har större psykisk ohälsa, säger han.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: TT Bild 1 av 1

  Bild 6 av 14

  5. Ha djupa samtal

  Foto: TT

  Forskningen visar att de lyckligaste människorna i världen spenderar väldigt mycket tid med andra människor. De har inte ytliga, utan väldigt mycket genuina samtal, säger Erik Fernholm.

  Ställt mot de idéer som finns i samhället i dag – att man ska vara framgångsrik, stark och oberoende, undvika smärta, söka njutning – är det väldigt stor motsats, menar han.

  – Du behöver städa ditt eget hus först; ha koll på dig själv, din ekonomi, ditt välmående och din hälsa. Men när du har en grundnivå ska du inte fokusera på mer pengar, mer prylar, mer status, utan på andra människor för att må bättre, säger Erik Fernholm.

  Han fortsätter:

  – Ska jag må bättre ska jag vara ärlig, sårbar och släppa in andra människor så att de kan påverka mig ganska mycket, istället för att vara självständig, oberoende och stark. Det blir väldigt ensamt.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: JESSICA GOW / SCANPIX Bild 1 av 1

  Bild 7 av 14

  6. Sukta inte efter rikedom

  Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

  Blir vi lyckligare av mycket pengar? Svaret på den frågan är nej, om du frågar Erik Fernholm.

  Så fort pengar inte ger dig trygghet längre (en gräns som går ganska nära en normallön i Sverige i dag) ökar inte pengar välbefinnandet.

  – Det intressanta med pengar är att vi vänjer oss så fort. Om man frågar människor över hela lönespannet hur mycket mer de skulle behöva för att vara lyckliga svarar alla 40 procent till, för alla har vant sig vid sin norm, säger Erik Fernholm.

  Forskningen visar enligt Fernholm att vi blir lyckligare om vi spenderar pengar på andra än på oss själva, och att det är något de flesta människor vet. Ändå spenderar majoriteten sina sista pengar i plånboken på sig själva.

  – Frågan är hur vi får människor att leva i linje med den klokhet de redan har.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: COLURBOX Bild 1 av 1

  Bild 8 av 14

  7. Välj rätt vänner

  Foto: COLURBOX

  Människor blir som de umgås.

  Går din kompis upp 10 kilo är sannolikheten större att du också ska göra det. Dricker någon vid bordet är det troligare att även du tar ett glas. Gäspningar som sprider sig eller människor som håller upp dörrar för varandra är små exempel på ett större mönster där vi tar efter varandra.

  Därför gäller det att välja sina vänner med omsorg, understryker Erik Fernholm.

  – Vi blir som de människorna vi umgås mest med. Det är ett sätt att styra oss själva, att se över vilka människor man umgås med. Är det människor som lever enligt sina värderingar, som utmanar och pressar sig själva, som känner mening och vill bidra till samhället, eller tänker de bara på sin egen framgång och sin egen utveckling? Det kan vara värt att fundera över.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: TT Bild 1 av 1

  Bild 9 av 14

  8. Fokusera på inre mål

  Foto: TT

  Människor som fokuserar mer på inre mål blir lyckligare än de som fokuserar på yttre mål, visar forskning.

  Inre mål är de mål som går i linje med människors drivkrafter: att vi vill leva enligt våra värderingar, utvecklas och bidra.

  Yttre mål är de saker vi gör för att exempelvis få mer saker eller bli mer populära.

  – Knepet med de yttre målen är att vi aldrig kommer fram för vi vänjer oss så fort. Och resan mot dessa mål gör ofta att man inte mår bättre, säger Erik Fernholm.

  För att påminna sig själv om vad som är viktigt föreslår han att man föreställer sig att man bara har ett år kvar att leva, eller att man är 90 år gammal och ligger på dödsbädden. Vad är det då för liv du vill minnas?

  – Är det är liv där jag tog den enkla vägen och var framgångsrik, eller vill jag minnas ett liv där jag konstant lärde mig nya saker och utvecklades, umgicks med vänner och gjorde skillnad för världen? Då är det plötsligt ganska enkla svar.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: ANDREAS H. NILSSON Bild 1 av 1

  Bild 10 av 14

  9. Deppa inte om du inte hittar kärleken

  Foto: ANDREAS H. NILSSON

  Swingerklubbar kan vara en lösning för frustrerade par, skriver signaturen A&A som själv vittnar om hur den kryddan i tillvaron gjort kärleken till partnern bättre och stabilare.

  Har du letat och letat med aldrig hittat den rätte? Gräv inte ned dig för det. En partner behövs inte för att vara lycklig, lugnar Erik Fernholm.

  – Forskningen visar att har man en kärleksrelation så är det klart att det hjälper, men det är snarare den djupa relationen som gör det. Du skulle kunna vara lika lycklig om du hade bara väldigt mycket bra relationer, säger han.

  Grundläggande är att människan har ett behov av närhet, gemenskap, och av att känna att man gör skillnad för andra människor.

  – Det är viktigare att fokusera på vad behovet är egentligen istället för på Hollywoodkärleken, säger Fernholm.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1

  Bild 11 av 14

  10. Försök inte imponera med prylar

  Foto: SCANPIX

  Stölderna av bilar värda över en halv miljon kronor skjuter i höjden.

  Snabba bilar, dyra kläder, de senaste teknikprylarna. Att ha mycket saker kan verka lockande, men är ingen genväg till lycka, varnar Erik Fernholm.

  Om syftet med prylarna är att folk ska se upp till dig och att du ska bli omtyckt, varför inte bara satsa på att bli omtyckt på en gång? föreslår han.

  – När du kände dig omtyckt sist, vad gjorde du då? Det är sällan någon svarar ”det var när jag kom till skolan med min nya märkesväska”. Det enda du har gjort är att få andra människor att må sämre genom att visa att du var bättre. Är det verkligen den bästa strategin för dig och de du bryr sig om?

  – Ska man prata välmående så är det inte så att man vill bli en vinnare och att alla andra ska vara förlorare, utan man kan bara vara en vinnare om alla andra också är vinnare. I stället för popularitet, fokusera på att vara en god vän eller partner, säger Erik Fernholm.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: TT Bild 1 av 1

  Bild 12 av 14

  11. Jaga inte ”likes” eller bekräftelse

  Foto: TT

  Vi lägger upp bilder på Instagram, bloggar och uppdaterar vår status på sociala medier som Twitter och Facebook – men varför? Det är en fråga som Erik Fernholm tycker att alla bör ställa sig.

  – Gör man det för att få bekräftelse, eller göra man det för att skapa gemenskap, sprida en idé och kanske till och med visa sig sårbar? Det är väldigt olika drivkrafter bakom, säger han.

  Lyckan över att få många gillningar på ett inlägg betonar han dessutom är väldigt kortvarig.

  – Hur länge mår du bra då? Typ en halv sekund, och sedan går du vidare till att fundera på vad ditt nästa inlägg eller bild ska bli. Är det verkligen genuin glädje? Kommer det vara din bästa stund i veckan? Förmodligen inte, säger han och uppmanar att gå direkt på känslan i stället.

  – När mådde du då som bäst sist? Var det verkligen när du fick så där många gillningar? Kändes det meningsfullt, utvecklande och i linje med dina värderingar? Är det vad du vill minnas när du dör? Det blir humoristiskt att tänka på, ändå står vi där och snurrar.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: TT Bild 1 av 1

  Bild 13 av 14

  12. Inse att du inte vet vad du vill

  Foto: TT

  Att vi själva vet vårt eget bästa och vad vi vill med våra liv är till stor del en myt. Den saken är Erik Fernholm bestämd på.

  Till skillnad från djur kan människans hjärna hantera framtiden och förutspå scenarion, men tankarna är förenklingar av verkligenheten och inte särskilt pålitliga, förklarar han.

  Vi tror att vi vet vad vi vill, men när vi väl är på plats så gör vi inte det. Vi jagar lätt saker som vi tror ska göra att vi mår bra.

  Han liknar det vid en projektor som inte fungerar till hundra procent.

  – Därför är det ganska bristfälligt att fråga människor vad de vill och har för mål. I stället ska man fråga när personen tidigare mått som bäst, och försöka skapa mer av de situationerna, säger han.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: TT Bild 1 av 1

  Bild 14 av 14

  13. Var närvarande

  Foto: TT

  Den sista lektionen är i Erik Fernholms tycke den kanske allra viktigaste: att vara närvarande.

  – En stor studie publicerad i Science visar att när människor tänker på framtiden eller det som redan hänt mår de oftast sämre än om de fokuserar på det som sker här och nu, säger han.

  Och det är kanske inte så konstigt, fortsätter han, eftersom de flesta av våra problem finns i tankarna.

  – Känslorna blir oftast väldigt överdrivna när vi tänker på framtiden, att när jag äntligen träffat en partner då kommer mitt liv förändras, eller när jag äntligen har den där lönen, då kommer jag bli så mycket lyckligare. De bilderna vi har av framtiden är väldigt starka, både negativa och positiva, men de känslorna behöver nödvändigtvis inte finnas där när eller om vi kommer fram.

  Därför menar Erik Fernholm att det är mycket bättre att landa i närvaro, och agera därifrån.

  – Sedan får man givetvis använda den här projektorn så gott man kan, men veta om att den inte riktigt funkar som den ska.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X