Annons
X
Annons
X

Så blir du ”ekonomiskt lycklig”

”Ekonomisk lycka” innebär i korthet att man lever som en ekonomiskt oberoende oavsett inkomst. I slutändan kan det leda till rikedom. Klicka dig runt för att läsa experternas tips.

Foto: NEIL ARMSTRONG Bild 1 av 1

Bild 1 av 11

10 vanor för att nå ”ekonomisk lycka”

Foto: NEIL ARMSTRONG

”Ekonomisk lycka” är ett begrepp som växt sig stort i USA. Begreppet innebär, i korthet, att en medelinkomsttagare ska kunna uppleva sig själv som ekonomiskt oberoende, även om personen i fråga inte är det. Faktorer som sätter käppar i hjulen för en ekonomiskt lycklig person stavas skulder, maxade kreditkort och utgifter som inte står i proportion till inkomsten. Det här är vad de flesta skulle kalla ”verkligheten”. Men vissa utbrytargrupper i samhället har bestämt sig för att det visst går att leva som en ekonomiskt oberoende, även om man har en liten lön. Här är deras 10 bästa tips, enligt
Businessinsider.com.

Annons
X
Annons
X
Bild 1 av 1

Bild 2 av 11

De tar små steg för att nå målen

Viljan att vara ekonomiskt lycklig är en sak, att ta steget för att bli det är en annan. Ekonomiskt lyckliga människor väntar inte på att pengarna ska ramla ner i knät på dem. De går sin egen väg. Devisen tycks vara att om man bara sitter hemma och klagar över sin ekonomi kommer saker aldrig förändras. I stället ska man identifiera vilka delar i sin ekonomi man kan förbättra och sedan skapa en realistisk budget som fungerar för dig. Om man behöver hjälp kan man anlita en finansrådgivare, även om en sådan oftast kan bidra till ett större utgiftskonto.

Annons
X
Annons
X
Foto: LARS PEHRSON Bild 1 av 1

Bild 3 av 11

De håller budgeten

Foto: LARS PEHRSON

Appen håller koll på budgeten.

Ekonomiskt lyckliga personer vet att det finns gränser för vad man kan göra, rent ekonomiskt. Precis som alla andra skulle de gärna shoppa precis som de vill, resa på dyra semestrar oftare och spendera pengar precis efter eget huvud. Men de gör det inte. I stället väljer de att hålla sig till sin egen budget, undviker onödiga skulder och ser till att alltid ha tillräckligt för att betala räkningarna.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: ELISE AMENDOLA Bild 1 av 1

  Bild 4 av 11

  De har en god kredit

  Foto: ELISE AMENDOLA

  Att vara ekonomiskt lycklig börjar med att vara ansvarstagande. De individer som beskriver sig som ekonomiskt lyckliga har insett faran med dyra kreditkort och det viktiga med att ha en god kredit. De använder bara sitt kreditkort när det är absolut nödvändigt och betalar av sina skulder varje månad. Detta beteende premieras av bankerna som belönar kunder som sköter sin kreditbalans ett bättre kreditbetyg.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: PONTUS LUNDAHL/TT Bild 1 av 1

  Bild 5 av 11

  De har en buffert

  Foto: PONTUS LUNDAHL/TT

  En ekonomiskt lycklig person vet att oförutsedda händelser kan inträffa när som helst. Därför tar de de höjd för att skydda sig själva och sina närstående om olyckan skulle vara där. Till exempel tecknar de livförsäkringar för sina partners och för sina barn. De har också en kontantbuffert som de kan använda vid oförutsedda händelser. Att vara ordentligt förberedd är a och o om man vill kunna känna sig tillfreds.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: COURTESY OF WARNER BROS. PICTURE Bild 1 av 1

  Bild 6 av 11

  De tycker inte att framgång syns på bankkontot

  Foto: COURTESY OF WARNER BROS. PICTURE
  1. Jay Gatsby

  Förmögenhet: 1 miljard dollar

  Har tjänat sina pengar genom: skojeri/svindleri/bedrägeri

  Känd från: Den store Gatsby av F. Scott Fitzgerald

  Att vara ekonomiskt lycklig kräver mycket arbete. De som beskriver sig själva som ekonomiskt lyckliga måste ta hand om sig själva och om sina familjer. Lyckas man med det så ska man inte behöva mäta sin framgång i antalet nollor man har på banken, skriver Businessinsider. Att koppla lycka till ekonomisk rikedom kan likagärna göra att du känner dig missnöjd. Någon annan kommer alltid att ha mer. Ekonomiskt lyckliga personer är nöjda med att veta att de har en sund ekonomi och att de är ansvarstagande.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: DISNEY Bild 1 av 1

  Bild 7 av 11

  De är nöjda med vad de har

  Foto: DISNEY

  Ekonomiskt lyckliga personer lever efter sina tillgångar och ignorerar lusten att köpa sig ikapp med kollegor och vänner. Inkomsterna i landet varierar och de vet att de inte kan mäta sig med rika personer. Att försöka handla sig ikapp någon annan leder oftare till huvudvärk än lycka. De shoppar därför efter sin egen plånbok och anpassar sitt liv efter lönekuvertet. Även om det innebär att de måste köra en billigare bil och bo i ett mindre hus.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: YVONNE ÅSELL / SVD / TT Bild 1 av 1

  Bild 8 av 11

  De kontrollerar sina impulser

  Foto: YVONNE ÅSELL / SVD / TT

  Rika kineser utanför Prada, Paris.

  Impulshandel kan spräcka budgetar och dränera sparkonton. En ekonomiskt lycklig person handlar därför inte på ingivelse för att de vet att ett sådant inköp gör att man inte når sina ekonomiska mål. En ekonomiskt lycklig person planerar sina inköp och spenderar bara enligt sin budget.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX SWEDEN Bild 1 av 1

  Bild 9 av 11

  De gör sin hemläxa

  Foto: SCANPIX SWEDEN

  ARKIV 1954 - En gårdfarihandlare visar sina varor för hugade spekulanter.

  När en ekonomiskt lycklig person måste ta ett lån eller skaffa ett kreditkort gör hen så med största möjliga försiktighet. De jämför alltid de olika produkterna och försäkrar sig om att de tar det bästa erbjudandet. De vet att bankernas rådgivare egentligen är försäljare och om de inte känner sig bekväma i en affärsuppgörelse är de inte rädda för att vända i dörren.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: HASSE HOLMBERG/SCANPIX. Bild 1 av 1

  Bild 10 av 11

  De pensionssparar

  Foto: HASSE HOLMBERG/SCANPIX.

  Om man är runt 20-30 år gammal känns pensionssparandet inte särskilt aktuellt. Men om man vill leva ett ekonomist lyckligt liv även som gammal är det dags att starta redan nu.

  Pensionsplanering är inte någonting att skjuta på. Snarare är det en tumregel att ju yngre du är när du börjar pensionsspara desto bättre livsstil kommer du har råd att ha när du blir äldre. Ekonomiskt lyckliga personer tänker långsiktigt och vet att besluten de tar idag har stort inverkan på deras finansiella framtid.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 1

  Bild 11 av 11

  De ger inte upp

  Foto: TOMAS ONEBORG

  Många ursprungliga getraser är på väg att försvinna i dag. Av jämtgetterna finns bara 387 exemplar kvar. Några av dem finns på Skansen i Stockholm.

  Även om man har en bra ekonomisk plan kan man alltid stöta på motstånd. Att förlora jobbet och tvingas leva på besparingar kan i ett slag förstöra allt du byggt upp under de senaste åren. Även sjukdomar och oförutsedda räkningar kan sätta käppar i hjulen. Men en ekonomiskt lycklig person vet att livet är oförutsägbart och att ingenting kan tas för givet. Men det är inte ett skäl att kasta in handduken. Ekonomiskt lyckliga personer är revanschlystna och är beredda att göra vad som helt för att nå tillbaka till sina mål.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X