Annons
X
Annons
X

Så blir din Iphone en röntgenkamera

Forskare vid University of Texas at Dallas har funnit en väg att bygga om en vanlig digitalkamera till en röntgen. Lösningen finns i det tidigare outforskade terahertz-bandet.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX/MONTAGE SVD

STÅLMANNENMOBIL

Med ett specialbyggt chip ska vanliga digitala kameror kunna se igenom väggar, plast, papper och andra objekt, skriver University of Texas at Dallas på sin
webbsida. Det är två forskare, Dr. Kenneth O och Dae Yeon Kim som tagit fram den banbrytande tekniken.

Bilder ska skapas genom signaler i det tidigare relativt outforskade elektromagnetiska bandet terahertz. Terahertz ligger insprängd mellan mikrovågor och infrarött ljus på det elektromagnetiska spektrumet som går från radiovågor till gammastrålar. Om man jämför med de övriga våglängderna på spektrumet är terahertz ett av de minst utnyttjade. Radiovågor används, till exempel, sedan länge för FM- och AM-radio och gammastrålar används i strålbehandling av cancer. Även röntgenstrålar finns med på samma spektrum av elektromagnetiska band.

För att läsa av terahertz-signalerna har forskarna modifierat ett CMOS-microchip. CMOS är en förkortning av Complementary Metal-Oxide Semiconductor. Chippet används redan i flera elektroniska produkter som smartphones, persondatorer, HD-TV:s och spelkonsoler.

Annons
X

– Kombinationen av ett CMOS-chip och terahertz möjliggör att du kan sätta det här chippet tillsammans med en mottagare på baksidan av en mobiltelefon och därmed göra om det till en bärbar röntgen. Terahertzbandet är fyllt av potential som kan hjälpa oss alla, säger Dr. Kenneth O till universitetstidningen.

Det som till slut gör tekniken överlägsen all annan är att bilder kan byggas av terahertz-signaler utan att kameran för den sakens skull behöver flera linser. Därmed kan funktionen appliceras på de små kameror som finns i till exempel mobiltelefoner. Dessvärre kommer det inte bli möjligt att använda tekniken helt fritt. För att värna om den personliga integriteten experimenterar forskarna enbart med en funktion som kan se max cirka 10 centimeter.

SvD Näringsliv

Annons
Annons
X
Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX/MONTAGE SVD Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X